PROIECT: Primarii de sector, numiţi de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit proiectului noii „Legi a Capitalei“, iniţiat de deputatul PDL Vasile Gherasim, bucureştenii nu-şi vor mai alege primarii de sector, aceştia fiind numiţi de consilierii generali. Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman a anunţat astăzi că îi cere lui Sorin Opreascu organizarea unui referendum în Capitală pe tema desfiinţării sectoarelor.

Dacă proiectul fostului primar al sectorului 1 va deveni lege, Capitala va avea doar un edil-şef care însă ar putea fi ales dintr-un sigur tur de scrutin. În schimb, primarii de sector nu vor mai fi aleşi de cetăţeni ci vor fi votaţi, prin vot secret, de către membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Astfel, formaţiunea politică sau partidul care va câştiga majoritatea în CGMB va numi viceprimarii generali şi primarii de sector. Va exista un singur buget, numărul consilierilor generali va creşte la 90, iar cel al posturilor din administraţia publică va scădea cu cel puţin 300. Totodată, consiliile locale, de sector, se desfiinţează.

Penalizări pentru chiulangii
Proiectul prevede măsuri drastice pentru consilierii chiulangii. Dacă aceştia lipsesc nemotivat de la trei şedinţe, îşi pierd postul. Sunt motivate doar absenţele care fac dovada internării în spital, plecările în străinătate sau a unei situaţii de forţă majoră. Proiectul urmează să intre în perioada următoare în dezbatere, iar cel târziu la 15 februarie să fie promovat în Parlament spre adoptare. Astfel, dacă va fi adoptat, noile reguli se vor aplica la alegerile locale de anul viitor. În plus, primarii de sector nu vor mai avea „mână liberă“ să elibereze autorizaţii de construcţie, Planurile Urbanistice de Detaliu (PUD) şi Planurile Urbanistice Zonale (PUZ) fiind aprobate doar de către consilierii generali.

O parte dintre primari vor referendum

Andrei Chiliman a declarat, astăzi, că îi cere primarului general Sorin Oprescu să organizeze un referendum prin care să-i întrebe pe cetăţeni dacă doresc să le fie luat dreptul de a-şi alege singuri primarul de sector. „Dacă primarul general, căruia îi voi înmâna mâine, personal, solicitarea oficială de declanşare a referendumului, va refuza să răspundă, voi iniţia aceste proceduri împreună cu bucureştenii. Vom strânge noi numărul de semnături necesare declanşării refrendumului“, a spus Chiliman.
Ideea este suţinută şi de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone care  a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că legea trebuie aprobată printr-un referendum.

„Populaţia trebuie întrebată dacă este sau nu de acord să i se ia dreptul de a-şi alege primarul de sector, să spună dacă doreşte ca la sectoare să se promoveze interesul unui anumit grup. În CGMB, majoritatea se poate schimba din cauza alianţelor şi atunci, vor fi schimbaţi şi Primarii de Sector şi nimeni nu va mai răspunde în faţa cetăţeanului“, a declarat Piedone.

Doar primarii sectoarelor 3 şi 6 consideră proiectul bine-venit. „Legea urmează modelul celor din Praga, Viena, Paris sau Barcelona. Ca primar, cred că pot să-mi recâştig şi al treilea mandat, dar ca bucureştean, cred că oraşul are nevoie de un singur buget consolidat şi trebuie să se schimbe“, a declarat primarul sectorului 6, Cristian Poteraş.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite