PROCES Cel mai mare parc acvatic din ţară s-a „înecat” în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au suspendat lucrările la „Aqua Parc”,complex  ce urma să fie construit pe cinci hectare, în Parcul Tineretului. Bucureştenii din zonă care visau să se bălăcească începând de luna viitoare în primele piscine pe care constructorii promiteau să le deschidă trebuie să se reorienteze.

Judecătorii au decis, pe 15 iulie, să suspende Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) şi autorizaţia de construire pentru investiţia „Aqua Parc” din Tineretului, unde reprezentanţii firmei Blue Ciel doreau să investească 20 de milioane de euro. Constructorul avea în plan să dea în folosinţă primele bazine de înot în decursul lunii augus, aşa că muncitorii începuseră deja lucrările. Astfel, pentru a face loc megaconstrucţiei, au fost tăiaţi în jur de 300 de copaci şi a fost decopertată o bună parte din iarba de pe cele cinci hectare pe care trebuia să fie amenajat parcul.

Militanţii din ONG-uri vor să ceară şi refacerea prejudiciului de mediu din zonă şi consideră că un aqua parc de asemenea proporţii nu are ce căuta în mijlocul Capitalei, ci la periferie.

„Contractul este ilegal pentru că Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) este doar un administrator care nu putea da spre folosinţă o zonă atât de mare de spaţiu verde fără să consulte şi Consiliul General, adică proprietarul de drept. Grav este că proiectul se suprapune cu trei terenuri retrocedate”, a explicat Dan Trifu, vicepreşedintele organizaţiei Eco Civica, unul dintre ONG-urile care au cerut anularea PUD-ului în instanţă.

„Nu avem nimic cu ideea de aqua parc, toate oraşele europene au unul, dar nu în mijlocul oraşului, ci la marginea lui”, a explicat şi Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Piscine la doi paşi de un ştrand

Reprezentanţii ONG-urilor susţin şi că parcul nu ar fi de utilitate publică şi că bucureştenilor li se fură din spaţiul verde pentru un loc de agrement la care nu vor avea acces din cauza preţurilor prea mari.

„Este un produs de lux la care nu vor avea acces bucureştenii, am văzut proiectul din faşă. În plus, se va intensifica şi traficul în zonă care şi acum e greu de gestionat. Iar la vreo 200 de metri de aqua parcul pe care vor să-l construiască este ştrandul Văcăreşti care ar putea fi renovat”, arată „bubele” proiectului Dan Trifu.
Edilii Capitalei susţin că investiţia ar putea fi totuşi folositoare oraşului. „Contractul este ilegal pentru că trebuia să treacă prin consiliu, dar investiţia în sine s-ar putea să fie benefică pentru oraş. Cât despre copacii tăiaţi, din câte ştiu nu există niciun aviz de tăiere, aşa că tot ce s-a tăiat, s-a tăiat ilegal şi cineva trebuie să răspundă”, a explicat viceprimarul Bucureştiului, Mircea Raicu.

Reprezentanţii firmei Blue Ciel sunt însă hotărâţi să continue lupta în instanţă. „Vrem să vedem care este motivarea instanţei şi suntem pregătiţi pentru recurs. Lucrările au fost oprite”, a explicat juristul firmei, Gabriela Vintilă.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite