PREMIERĂ Vlăduţ, primul român salvat de celulele stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vlad (6 ani) suferă de talasemie majoră, o boală de sânge foarte gravă, iar cea care îl va salva este chiar surioara lui. Anul trecut, mama lui a decis să dea naştere unei surioare, astfel încât medicii să-i poată preleva sângele placentar. Acum, celulele stem extrase din acest sânge vor salva viaţa fiului ei.

În urmă cu şase ani, când l-a născut pe Vlad, Mădălina Decu din Călăraşi nu ştia că băiatul ei suferă de o boală ereditară foarte gravă şi nici că doar sângele placentar l-ar putea salva. „La vremea aceea nu ştiam ce înseamnă celule stem şi nici că ele se pot depune într-o bancă”, a povestit Magda Decu, mama lui Vlad.

La scurt timp de la naştere, Vlad a fost diagnosticat cu talasemie majoră, o boală de sânge transmisă ereditar, ambii părinţi fiind purtători. Băiatul a devenit dependent de transfuzii şi perfuzii lunare. Părinţii săi au aflat că există o şansă ca băiatul să se vindece: un transplant de celule stem din sângele placentar al mamei. Li s-a spus că există o bancă de celule stem la Bucureşti, Cold Blood Center, prima bancă de acest fel din România, şi au luat legătura cu reprezentanţii acesteia.


„Mi-era frică pentru că exista riscul să nasc iar un copil bolnav, această boală fiind ereditară. Până în luna a treia de sarcină am stat cu mari emoţii, dar biopsia a arătat că o să am un copil sănătos. Reprezentanţii băncii de celule stem au fost mereu lângă noi şi ne-au explicat pas cu pas ce trebuie să facem pentru a colecta celulele”, a mai povestiti mama.

Maria îşi va salva frăţiorul

În urmă cu an şi două luni, Magda a născut cel de-al doilea copil, pe Maria. Fetiţa a venit pe lume cu o sarcină foarte grea, aceea de a salva viaţa fratelui ei şi de a aduce în acelaşi timp liniştea şi fericirea părinţilor. Naşterea a avut loc la un spital din Călăraşi, iar medicul ginecolog i-a recoltat pe loc sângele placentar pe care l-au trimis imediat, într-un chit, la banca de celule stem din Bucureşti.

„Peste cel tâziu două luni va avea loc transplantul la o clinică din Italia. Este prima dată când are loc eliberare de grefă de sânge placentar de la noi din ţară, când celule stem de la mamă sunt folosite. Cred că părinţii vor conştientiza că sângele colectat la naştere reprezintă o centură de siguranţă pe viaţă pentru copil”, a spus Tudor Panu, director general Cold Blood Center.

Soluţie împotriva bolilor grave

Peste 20.000 de părinţi din România au depus la bancă acest fel de „asigurare de sănătate”. Celulele stem vor putea, de asemenea, să fie donate şi altor pacienţi care se dovedesc a fi compatibili. Prin transplant se pot vindeca boli grave cum ar fi leucemia, talasemia majoră şi boala Horkins. Prelevarea costă 3.270 lei şi, anual, se plăteşte o taxă de depozitare în valoare de 140 de lei.

Anul trecut s-a deschis prima bancă de celule stem din Capitală

Prima bancă de celule stem din Bucureşti s-a deschis ]n luna martie anul trecut pe Şoseaua Avram Iancu din Otopeni.  Laboratorul aparţine CBC Laboratories S.A., membru al grupului Cord Blood Center, firma care a efectuat prima recoltare de sânge placentar din România.

"Până acum se putea recolta sânge placentar în România dar se depozita în băncile din alte ţări. Celulele stem sunt utilizate în peste 70 de boli, majoritatea boli de sânge maligne, boli metabolice congenitale, accidente cerebrale, boli reumatice grave, dar şi în cazul infarctului miocardic pentru refacerea musculaturii inimii.", a spus Adina Scaringi, directorul de marketing al Cord Blood Center.


Transplantul de celule stem este singura salvare pentru bolnavii de leucemie

În cazul bolilor hematologice şi a bolilor metabolice congenitale, transplantul de celule stem este singura salvare. Dintre aceste boli, cele mai frecvente sunt leucemiile acute, care reprezintă aproximativ 10% dintre cancere, fiind principala cauză de deces sub 35 ani. Recoltarea sângelui placentar se poate efectua indiferent de dacă naşterea este naturală, prin cezariană, prematură sau dacă este sarcină suprapurtată sau naştere în apă.

Recoltarea sângelui placentar  este efectuată de către medicul obstetrician care asistă naşterea. “Momentul în care are loc prelevarea sângelui placentar este intercalat între naşterea copilului şi  eliminarea placentei. Se  recoltează  sângele care a rămas la nivelul cordonului ombilical şi mai ales, la nivelul placentei”, a spus referentul medical al clinicii, Speranţa Arciudeanu.

Aproximativ 150 de copii sunt depistaţi anual,cu leucemie

 Medicii explică faptul că recoltărea este interzisă în cazul femeilor care sunt infectate cu HIV, sifilis şi virus hepatitic B şi C. Femeile însărcinate pot accepta prelevarea de celule stem şi pentru a ajuta alte persoane, nu doar pentru copiii lor. În România sint diagnosticate anual intre 100 si 150 de cazuri de leucemie la copii.

Potrivit specialiştilor, celulele din cordonul ombilical sunt mai eficiente în tratarea leucemiei la copii decât clasicul transplant de măduvă. Statisticile arată că leucemia omoară anual peste 4.000 de oameni. Prelevarea de sânge placentar costă 3.270 lei şi anual se plăteşte o taxă de depozitare de 140 de lei.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite