PREMIERĂ MONDIALĂ Cel mai grav caz de scolioză din lume, operat la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O tânără a cărei coloană face un unghi de 160 de grade a fost operată de medicii de la Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu”.

Medicii spun că este cel mai grav caz înregistrat vreodată. Specialiştii au demontat astăzi câteva mituri cu privire la această afecţiune şi la remediile aceste boli genetice.



O adolescentă în vărstă de 16 ani poate începe să aibă o viaţă normală după ce medicii au operat-o de două ori pentru a-i indrepta coloana. Tânăra suferea de scolioză, o deviere a coloanei vertebrale în plan frontal, şi avea în înclinaţie la 160 de grade. „Este cel mai grav caz din literatura de specialitate. Nu a mai auzit nimeni de înclinaţie a coloane la 160 de grade. Cel mai mult se ştie de 120 de grade”; a spus prof. dr. Mihai Jianu, unul dintre cei patru specialişti care au operat-o pe fetiţă.

Pacienta a avut nevoie de două intervenţii chirurgicale foarte dificile. „În prima intervenţie coloana i-a fost îndreptată la 90 d egrade iar în a doua operaţie, din 3 august, coloana a revenit la normal”, a mai spus dr.Mihai Jianu.

Specialiştii spun că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri de scolioză, cu aproximativ 20.000 de cazuri operate pe an. Peste 80% dintre pacienţi sunt copii.

„Cum să fiu atentă la toţi, am şase copii”

Medicii pun numărul mare de cazuri pe seama faptului că boala nu este diagosticată la timp iar atunci când este diagnosticată este tratată greşit. „Nici medicii nici părinţii nu sunt atenţi la copii şi scolioza devine din ce în ce mai gravă. „Cum să fiu atentă la toţi, am şase copii”, mi-a spus o mămică”, a mai povestit medicul. Pe deasupra, românii au foarte multe prejudecăţi legate de această boală.

Specialiştii în ortopedie demontează însă unele mituri legate de tratarea acestei curburi a coloanei, atenţionând că dormitul pe un pat tare, întreruperea activităţilor fizice de la şcoală, realizarea unor exerciţii fizice cu coada unei mături în spate sau înotul nu au nici un efect asupra bolii, dimpotrivă chiar pot face mai rău.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite