PREMIERĂ ABSOLUTĂ LA MARIE CURIE A fost operat la 2 ani de scolioză congenitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luca Gonţescu, în vârstă de 2 ani, din Buzău, a fost operat cu succes la spitalul "Marie Curie", de scolioză congenitală cervico-toracală dextro concavă.

Băieţelul a început să facă tratament recuperator de la naştere, iar de la 1 an nu mai putea respira normal.

"Micuţul avea coastele 5 şi 6 unite între ele, iar coastele 7, 8 şi 9 formaseră o platoşă sinostatică. Pe partea stângă, coastele 1 şi 4 lipseau", a explicat doctorul Gheorghe Burnei, cel care l-a operat pe Luca.

"I-am făcut operaţia cu ajutorul unui aparat performant, care ne-a fost adus de persoane binevoitoare, de 40.000 de euro. Este un VEPTR, un dispozitiv care permite mărirea hemitoracelui pentru a ameliora şi a înlătura insuficienţa respiratorie şi pentru a îndrepta coloana vertebrală", a spus doctorul Gheorghe Burnei.

Dispozitivul VEPTR se aplică pe coloană, pe vertebrele coloanei şi pe coaste. "În premieră absolută, acest aparat a fost aplicat de pe o vertebră pe alta, permiţând corectarea deformării scolistice cu 70% prin îndreptarea coloanei vertebrale şi mărirea de volum a hemitoracelui drept", a mai explicat medicul Burnei.

Imediat după intervenţie, copilul nu a mai avut probleme de respiraţie, bazinul s-a echilibrat, umerii au dispoziţie dinamică normală şi periodic, la 6 luni, se fac corecţii pentru restul de 30% de diformitate.

Operaţia a fost realizată în premieră la noi de o echipă condusă de Gheorghe Burnei: dr. Georgescu I, Gavriliu Şt., dr. Elnayeff T., dr. Hodorogea D., doctor anestezist fiind Tăbăcaru R.

 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite