EXCLUSIV Piața neagră: Bişniţarii de facturi sunt acoperiţi de lege FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vânzătorii de facturi fiscale „în alb“ au strâns mii de amenzi, dar Poliţia nu are ce să facă: această activitate nu mai constituite o infracţiune. Oamenii legii susţin că soluţia pentru a scăpa de aceşti samsari ar fi modificarea legislaţiei, pentru a putea să-i reţină. Autorităţile nu pot nici măcar estima prejudiciul adus statului până acum.

Aproximativ 30 de persoane stau în plină stradă în fiecare zi, în cartierul Colentina, şi vând facturi albe, gata ştampilate. Tabloul este foarte bine cunoscut de către oamenii din zonă, întrucât această activitate se desfăşoară de mai bine de zece ani.

Evazioniştii sunt poziţionaţi strategic, exact pe drumul către complexul comercial Europa, de unde le vin, de altfel, majoritatea clienţilor. Facturile aparţin diferitelor firme care-şi desfăşoară în mod legal activitatea, dar care, potrivit poliţiştilor, nici măcar nu ştiu că aceşti bişniţari vând documentele în numele lor.

Agenţii de la Secţia 7 trec zilnic prin zonă şi împart amenzi, dar cam atât pot face. Legea 241 din 2005 prevede că „punerea în circulaţie fără drept a formularelor tipizate, utilizate în domeniul fiscal, cu regim special“ constituie o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Din păcate, un ordin al ministrului finanţelor dat în 2006 arată că facturile nu mai sunt considerate formulare tipizate cu regim special.

VEZI AICI IMAGINI CU BIȘNIȚARII DE FACTURI ÎN ACȚIUNE

image
image
image

Astfel, vinderea lor fără drept se încadrează doar ca şi contravenţie. „Între 2005 şi 2006 a fost mai bine, întrucât atunci puteam să îi reţinem şi riscau să meargă la închisoare. Acum nu putem decât să îi sancţionăm. Nici măcar nu putem estima care este prejudicial adus statului, întrucât facturile sunt în alb şi fiecare cumpărător completează suma pe care vrea să o deducă“, a explicat, pentru ADS, comisarul-şef Mihai Sorin Brânduş, de la Poliţia Sectorului 2.

Amenzi de jumătate de milion de lei

Comisarul-şef susţine că, în 2010, bişniţarii din Colentina au primit 851 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 452.000 de lei. De asemenea, de la începutul anului până acum, s-au dat 450 de amenzi.

Dar evazioniştii nu-şi plătesc niciodată obligaţiile către stat. Astfel, aceste măsuri nu-i afectează deloc. Şefii de la sectorul 2 au înaintat o solicitare către Poliţia Capitalei pentru a se cere modificarea legii.

Alte zone din Capitală în care se desfăşoară astfel de activităţi sunt Calea Dudeşti şi Piaţa Alba Iulia.

Facturile costă de la 10 lei în sus

Reporterii ADS au realizat un material cu camera ascunsă pe Şoseaua Colentina şi au cumpărat o astfel de factură de la bişniţari. Aceştia ne-au întâmpinat la marginea străzii, fluturând coli de hârtie albe sau pliante de la supermarketuri.

Cunoscătorii ştiu însă că ăsta este doar un semn pentru a-i înştiinţa că au facturi de vânzare.

O femeie la vreo 30-40 de ani ne prezintă oferta: „am facturi. De care vrei: de Bucureşti sau de provincie?“, intră ea, direct, în miezul subiectului. Cele de provincie sunt un pic mai scumpe. Îi spunem că am vrea de Braşov, că avem acolo un unchi care are o firmă de textile. Ne spune să tragem maşina mai aproape de staţia de autobus, unde o aşteaptă o altă femeie, care ţine marfa. „Câte vrei? Am fără număr. Costă 30 de lei bucata“.

O informăm că ne-ar interesa cinci, dar am vrea mai ieftin. Urcă în maşină, fără niciun pic de jenă şi începe să se tocmeacă. „Îţi dau cu 10 lei, bucata dacă iei multe“. Îi spunem că ne e teamă şi o întrebăm dacă firma trecută pe facturi este în regulă, dar bişniţara ne linişteşte: „nu sunt, mă, probleme, cu firma asta. Are şi ştampilă, tot. Acum câteva minute am dat un carnet întreg“.. Până la urmă este de acord să ne vândă doar o factură, cu 15 lei, să vedem dacă e bună, cu promisiunea că ne întoarcem să cumpărăm mai multe.

Firma trecută pe document se numeşte ONYX LIV IMPEX SRL, iar potrivit datelor de la Registrul Comerţului se ocupă de „comerţ cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun“.

Reprezentanţii societăţii nu au putut fi contactaţi de reporterii ADS pentru a spune dacă ştiu ce se întâmplă cu aceste facturi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite