Bucuresti: Ortodocşii se roagă la moaşte, catolicii trag clopotele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a hotărât ca începând de astăzi să bată clopotele non-stop în cele 14 lăcaşuri de cult din Capitală. Decizia a fost luată ca o formă de protest faţă de continuarea lucrărilor la turnul de 19 etaje care se ridică la doar opt metri de pereţii Catedralei Sfântul Iosif.

Citiţi si:

Clopotele Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif din centrul Capitalei au sunat ieri, de dimineaţă până seara, în jurul orei 18.00. La concurenţă cu zgomotul produs de utilaje pentru finalizarea turnului Cathedral Plaza, sunetele i-au disperat pe vecini şi pe trecători.

Reprezentanţii romano-catolicilor le dau însă o veste proastă atât locuitorilor din zona Berthelot, cât şi celor din alte 13 cartiere. „Vom trage clopotele până ne va aude cineva! În acest fel cerem să se oprească ridicarea clădirii vecine, pentru că ne afectează catedrala. Deja o cornişă de la acoperişul catedralei a căzut, iar şuruburile şi alte materiale de construcţie care cad ne sparg alte porţiuni din acoperiş”, a explicat ieri preotul Ieronim Iacob, reprezentant al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti.

Constructorul continuă lucrările

Cei mai afectaţi de zgomotul clopotelor nu au fost muncitorii care lucrau la înălţarea colosului de peste 70 de metri, nici beneficiarul proiectului Cathedral Plaza, firma Millenium Building Development, ci bucureştenii care locuiesc sau muncesc în zonă. „Nu vom opri lucrările, pentru că sunt executate în temeiul unei hotărâri judecătoreşti irevocabile”, a transmis compania de dezvoltare imobiliară Willbrook, dezvoltatorul proiectului Cathedral Plaza.

La început, mulţi au crezut că este vorba despre vreo sărbătoare religioasă. „Ca formă de protest, este inadecvat. Clopotul se trage când trebuie, nu trebuie folosit ca instrument de protest”, a spus un trecător. Lângă lăcaşul de cult romano-catolic se găsesc două instituţii de învăţământ, Colegiul Naţional Sfântul Sava şi Universitatea Naţională de Arte.

Bucureşteni, acoperiţi-vă urechile!

Astăzi, locuitorii Capitalei vor fi asurziţi de zgomotul clopotelor din cele 14 biserici romano-catolice din oraş. Arhiepiscopia a decis să extindă acţiunea pe care a început-o ieri, până când se vor stopa lucrările la turnul de alături. Ieronim Iacob a mai spus că este vorba despre extinderea protestelor la toate bisericile romano-catolice de la Tulcea până la Drobeta Turnu Severin.


Turn cu aprobare de la arhiepiscop

image

În anul 1999, capul Bisericii Romano-Catolice, arhiepiscopul Ioan Robu şi-a dat acordul de principiu pentru înălţarea turnului de 19 etaje lângă Catedrala Sfântul  Iosif. Biserica şi-a retras acordul după doi ani, când au existat suspiciuni cu privire la nişte pretenţii materiale pe care Robu le-ar fi avut de la beneficiarul proiectului. Ioan Robu a mărturisit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru „Adevărul” că a semnat fiind convins că turnul nu va primi aprobare de la autorităţi. 

Ce părere aveţi despre iniţiativa Bisericii Romano-Catolice?
 
Citeşte detalii interesante despre cum se dezintegrează Biserica Romano-Catolică în Banat:
Apocalipsa Bisericii Romano-Catolice în Banat - Fotogalerie

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite