Bucureşti: Orfani de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurolacii şi orfanii de la casele de copii ale Organizaţiei Concordia trăiesc în condiţii de invidiat. Pentru întreţinerea unui copil se cheltuie anual peste 4.100 de euro. O vilă transformată în casă de copii costă aproximativ 500.000 de euro. 

Organizaţia Concordia numără 33 de case de copii, unde trăiesc aproximativ 400 de copii ai străzii, orfani dar şi copii din familii sărace cărora părinţii nu le-au putut oferi un acoperiş deasupra capului.

Aurolacii aduşi de pe străzi trec mai întâi prin Centrul de zi Sf. Lazăr şi dacă dovedesc că se pot integra, merg la şcoală sau îţi iau un loc de muncă, sunt transferaţi în casele sociale ale organizaţiei. „La noi nu sunt daţi afară după 18 ani. Avem şi tineri de 30 de ani catre stau în centrul de la Sf. Lazăr. Le spunem “flori de colţ” pentru că sunt greu de crescut în condiţii de captivitate”, a povestit Costin Nedelcu, reprezentantul centrului.


Aurolacii nu pot renunţa la viaţa pe străzi

Copiii străzii aduşi la Sf. Lazăr se dau de gol că ştiu prea multe pentru vârsta lor tocmai pentru că vor să ascundă asta. Se fac că se uită în altă parte dar sunt atenţi la discuţii şi au replicile pregătite de parcă ştiu ce urmează să-i întrebi. „Oricâte greşeli fac, unii chiar au bătut educatori, noi i-am primit înapoi în casă. Sunt ai noştri indiferent ce vor face”, a mai spus  Costin Nedelcu.

Băieţii şi fetele de la Sf. Lazăr îşi recunosc poastele obiceiuri. „Mai plec pe stradă pentru că-mi place să mă droghez. Pe stradă simţi un fel de libertate pe care un om normal nu poate vreodată să o aibă”, a spus Alex, un tânăr în vârstă de 25 de ani care de 8 ani se plimbă între centru şi stradă.


Vilă - orfelinat de 500.000 de euro

Într-un alt colţ al Capitalei, lângă Parcul Carol, se află Casa Sf. Paul. De afară pare o vilă impresionantă de 8 camere în care locuieşte cine ştie cine cu dare de mână. Casa aparţine de fapt Organizaţiei Concordia, are 8 camere, living, bucătărie şi băi astfel încât 32 de copii să locuiască în condiţii mai mult decât decente.

În bucătăria spaţioasă domnişoara Cecilia, responsabila casei, face mâncare iar copiii, toţi mai mici de 14 ani, citesc sau desenează. Atmosfera de familie nu seamănă deloc cu imaginea unui orfelinat sau a unei case de copii. „Este exact o familie. Eu lucrez aici de 5 ani şi nu cred că voi pleca vreodată”, a spus Cecilia Adamec, responsabilul Casei Sf. Paul.


"Aşteptăm aprobarea primăriei să mai construim două etaje la "Sf. Lazăr" 

 Cecilia spune că pentru a hrăni cei 8 copii aflaţi acum în casă se cheltuie cam 10 milioane pe săptămână.” Unii au familii şi au mai plecat în perioada aceasta şi sunt doar 8 copii dar în timpul anului se cheltuie mai mult. La toate aceastea se adaugă cheltuielile cu întreţinerea, cosmeticele, detergenţii”, a spus Cecilia. Toate imobilele, cu excepţia fostei şcoli din Băneasa unde funcţionează Centrul de zi Sf. Lazăr, aparţin organizaţiei Concordia. „Organizaţia a cumpărat aceste case sau le-a construit în primii ani, după 1991, imediat după ce înfiinţarea ei în România”, a mai spus Cecilia. Preţul zonei pentru o casă ca Sf. Paul se ridică la aproximativ 500.000 de euro. Centrul de la Băneasa a fost deschis în clădirea unei foste şcoli. "Aşteptăm aprobarea primăriei să mai construim două etaje şi sperăm să ne prelungim contractul cu 20 de ani", a spus Costin Nedelcu.


Cei 400 de copii cheltuiesc peste 1,6 milioane de euro anual

Bazele Organizaţiei Concordia au fost puse de preotul austriac Georg Sporschill în 1991.
Casele de copii Concordia sunt întreţinute din donaţiile unor firme din Germania şi Austria. „Numai în Centrul de zi Sf. Lazăr se cheltuie anual aproape 100.000 de euro. Centrul are o capacitate de aproximativ 100 de copii”, a spus Costin Nedelcu.

Întreţinerea uneia dintre case, care poate avea o capacitate de 10 sau de 100 de locuri, costă, în medie, anual, peste 50 de mii de euro. Astfel, cu mâncarea, hainele şi utilităţile pentru cei 400 de copii din cele 33 de case se cheltuie, anual, aproximativ 1,6 milioane de euro. Astfel,întreţinerea unui copil de la Concordia costă peste 17.000 de lei pe an, adică peste 4.100 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite