Opt ani de scandaluri şi procese pentru Sorin Ovidiu Vântu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lângă cele patru dosare penale pentru care a fost cercetat în cazul FNI, controversatul afacerist are la activ mai multe scandaluri şi procese care l-au purtat prin tribunale şi închisoare timp de opt ani.

Fondul Naţional de Investiţii, condus de Sorin Ovidiu Vântu,  a reprezentat cea mai dramatică cădere a unei scheme piramidale în care 300.000 de oameni au fost escrocaţi şi 400 de milioane fraudate. FNI a fost lansat în octombrie 1995 şi s-a prăbuşit în aprilie 2000.

De-abia după trei ani de la această mega-escrocherie, au început să curgă procesele pe numele lui Sorin Ovidu Vântu,  cel căruia i se întocmise un prim dosar pentru „generarea unor pagube în patrimoniul investitorilor FNI”. 

Cu banii încasaţi de la FNI, Sorin Ovidiu Vîntu şi-a mărit capitalul social al propriilor firme, şi-a înfiinţat două bănci (Banca Română de Scont şi Banca de Investiţii şi Dezvoltare), şi-a finanţat alte afaceri colaterale şi a achiziţionat vile şi terenuri. Ca investitor la FNI, valoarea prejudiciului personal ar fi fost de 62,8 miliarde de lei, dacă se ia în calcul ultima valoare anunţată de SOV Invest, şi de numai 4,27 miliarde de lei dacă se calculează la valoarea reală a unităţii de fond.

În 2010, prima condamnare

Un an mai târziu SOV a mai fost trimis în judecată pentru alte trei dosare. Unul dintre ele privind prejudiciera Bâncii Agricole SA, unul în cazul constituirii Băncii de Investiţii pentru Dezvoltare şi unul privind falimentul Băncii Române de Scont. Pentru niciunul dintre aceste dosare Vântu nu a fost condamnat.

De-abia în 2010 Vântu a fost condamnat  la 29 de zile pentru că a favorizat fuga din ţară a lui Nicolae Popa, unul dintre cei doi condamnaţi în cazul FNI, alături de Maria Vlas. 

 În ianuarie 2002 pe numele lui Nicolae Popa a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, iar în iunie 2009, un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani de închisoare.
În aprilie a acestui an SOV a fost acuzat, alături de Ion Ilie Cezar,  că l-a şantajat pe Sebastian Ghiţă. Pentru asta Trubunalul Bucureşti a decis arestarea lui pentru 29 de zile.
Vântu ar fi pretins  150.000 de euro lunar lui Sebastian Ghiţă, managerul Realitatea Media, acţiunea survenind unei plângeri din 4 aprilie a lui Ghiţă.
 
Banii au fost ceruţi pentru ca Ghiţă să "să fie lăsat în pace" de Vîntu şi să rămână managerul Realitatea, după ce patronul Asesoft a plătit datoriile postului TV şi a făcut investiţii de circa zece milioane de euro. Ca garanţie că Ghiţă va face ce i se cere, Vîntu l-a trimis pe Ion Ilie Cezar, zis Nelu Legionaru, să fie "umbra" managerului Realitatea TV, a susţinut Parchetul, situaţie confirmată de interceptările realizate de anchetatori.
 
Şi-a băgat coada la alegerile prezidenţiale

SOV a decis de-alungul anilor şi mersul în politică, nu doar în economie.  În 2009, din cauza implicării lui, Mircea Geoană a pierdut   fotoliul de președinte la mustață, la numai câteva ore de când fusese dat drept câștigător.Într-o confruntare televizată, alături de Traian Băsescu, acesta a recunoscut că s-a dus la Vântu să-i spună care vor fi întrebările pe care Robert Turcescu avea să le pună a doua zi, deoarece avea informaţii că actualul preşedinte făcuse rost de temele discuției.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite