Oprescu caută finanţare pentru Stadionul Naţional Lia Manoliu la chinezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, face astăzi o vizită oficială la Beijing, unde se va întâlni cu investitori chinezi pentru obţinerea de bani pentru proiectele municipalităţii, edilul declarând că încearcă încheierea unui parteneriat public-privat pentru finalizarea unor proiecte.

"De mâine (miercuri - n.r.) încep întâlnirile cu investitorii chinezi pentru că încerc să aduc în Bucureşti cât mai mulţi bani pentru proiectele municipalităţii. Mă voi întâlni cu reprezentanţii Beijing Construction Engineering Group cu care încerc să închei un parteneriat public - privat atât pentru autostradă, cât şi pentru alte proiecte de infrastructură", a declarat Sorin Oprescu.

Primarul Capitalei a precizat că, având în vedere şedinţa de luni a CGMB prin care proiectului de buget i-au fost aduse 50 de amendamente de către consilierii PDL, fiind oprită astfel continuarea mai multor proiecte, va încerca să aducă "şi mai mulţi bani", astfel încât toate proiectele să poată fi finalizate.

"Evident că având în vedere ce s-a întâmplat ieri (luni - n.r.) la Consiliul General voi încerca să aduc şi mai mulţi bani pentru finalizarea proiectelor deja începute de municipalitate şi aici mă refer la Stadionul Naţional, Centrul Istoric sau străpungerile mai multor bulevarde care trebuie continuate sau finalizate", a precizat Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei face o vizită oficială în capitala Chinei, Beijing, la invitaţia omologului său, Guo Jinlong, pentru a găsi soluţii de colaborare concrete privind unele proiecte de infrastructură în Bucureşti.

În vizită la Beijing până vineri

Sorin Oprescu se va afla în vizită în Beijing de miercuri până vineri, se arată într-un comunicat de presă de marţi al municipalităţii.
Edilul şef intenţionează să găsească cât mai rapid soluţii alternative pentru finalizarea proiectelor derulate de Primăria Capitalei, în contextul votului dat de majoritatea consilierului din CGMB pentru bugetul Capitalei.

Astfel, Oprescu va avea o serie de întâlniri în China, atât în Beijing, cât şi la Shanghai de vineri până duminică, pentru a stabili o serie de colaborări.
De altfel, Oprescu s-a întâlnit, în ultima perioadă, cu reprezentanţi ai unor mari companii chineze veniţi la Bucureşti şi interesaţi să investească în proiectele de infrastructură din Capitală.

Vizita face parte din procesul de implementare a prevederilor acordului de înfrăţire semnat în anul 2005, între municipiul Bucureşti şi Beijing.
Consilierii generali au votat, luni, bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011, care va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard faţă de cel din anul anterior, când a fost de 5,6 miliarde de lei.
Aproximativ 50 de modificări au fost aduse proiectului de buget, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL.
Cele mai importante modificări au fost legate de obiectivele de investiţii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.

Consilierii au tăiat mai mult de jumătate din finanţarea Stadionului Naţional

Astfel, obiectivului de investiţii Lia Manoliu îi vor rămâne doar 147.857.000 de lei, după ce i-au fost luate 235 de milioane de lei.
Alte modificări ale proiectului de buget au fost aduse la capitolul investiţii legat de lucrări care trebuie continuate. Printre acestea, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi realizarea Planului integrat de dezvoltare urbană, dar şi pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor.

De asemenea, au fost reduse bugetele alocate în proiectul de hotărâre pentru lucrări noi ca Strategia de trafic pentru Capitală, pentru concursurile de soluţii de amenajare a Pieţei Victoriei, a Pieţei Unirii şi a Palatului Voievodal "Curtea Veche" sau cele pentru amenajarea spaţiilor supraterane de la Piaţa Universităţii, respectiv Teatrul Naţional şi parcajul ce urmează a fi finalizat.
Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, pentru supralărgirea şoselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii - Mihai Bravu.

Primarul general Sorin Oprescu a criticat, luni seară, modificările aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011, afirmând că astfel s-au blocat "abuziv şi ilegal" mai multe proiecte.

Edilul general a spus că va ataca în instanţă hotărârea de aprobare a bugetului pe 2011 pentru Primăria Capitalei.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite