Oprea Vasile a fost acrobat în trupa de circ Constantin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul, acum în vârstă de 53 de ani, a participat la aproape 500 de spectacole de circ în SUA cu celebra trupă Constantin. S-a retras în 1991 după un accident grav de maşină în urma căruia şi-a fracturat coloana.

Puiu, cum îi zic prietenii lui Oprea, a luat parte la mii de spectacole de acrobaţie, atât în cadrul unor show-uri de circ, cât şi în diferite localuri, baruri sau pur şi simplu pe stradă, în staţiunile turistice.

Pasionat încă de mic de sport, în special de gimnastică şi de înot, bărbatul şi-a obţinut cu uşurinţă atestatul de acrobat profesionist la 23 de ani. Cariera şi-a început-o chiar mai devreme de a obţine recunoaşterea oficială. „La 19 ani am început să cochetez cu circul. Făceam culturism pe vremea aceea şi reprezentanţii Circului de Stat mi-au propus să colaborăm“, îşi aminteşte nea Vasile.

Peste doi ani deja făcea parte dintr-un trio internaţional de echilibristică, trio Corona, în care mai erau doi membri: un rus şi soţia acestuia, o bulgăroaică.

A fost în turneu cu Mirabela Dauer şi Laurenţiu Cazan


Împreună au avut numere atât în ţară cât şi în străinătate - în Bulgaria şi în Turcia. „Am mers în foarte multe turnee alături de Mirabela Dauer, Laurenţiu Cazan şi alţi artişti români. A fost cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele“, povesteşte bărbatul.

În ’87 a intrat în trupa Moşoianu, cu care nu a avut decât două, trei spectacole, din cauză că nu s-a înţeles cu şeful trupei. „Era un tip cam libidinos şi m-a dat afară după un an“, îşi aminteşte Puiu.

488 de spectacole în 137 de oraşe din America

După un an a apărut trupa Constantin, condusă de Constantin Iosef (Iosefini). În ’89 a plecat în toată România într-un turneu de promovare şi imediat după Revoluţie a plecat în Statele Unite. „Acolo am avut colaborări cu patru circuri: Bentley Brother din California, Tihany din Puerto Rico şi Tarzan Zerbiny din Detroit şi Farfan“, spune Puiu.

Nu prea îi convenea că pe lângă faptul că trebuia să-şi facă numărul, el şi ceilalţi colegi se ocupau de asamblarea şi desasamblarea cortului, dar lucrurile mergeau destul de bine.

În vara lui ’91, însă, cariera sa de acrobat a luat sfârşit.

„Pe când eram în Los Angeles, Iosif Constantin ne-a pus să montăm circul pe la ora prânzului. A trebuit să ne oprim în scurt timp din cauză că era caniculă. M-am urcat cu alţi câţiva colegi într-o maşină de-a trupei, ca să ne ducem la masă. Am fost implicaţi într-un accident în care eu am fost singura victimă. Ar fi trebuit să se considere că a fost accident de muncă, deoarece eu fusesem luat de la montarea spectacolului. Am fost imobilizat pe o brancardă, cu guler la gât, ca să nu mă pot mişca“, îşi aminteşte fostul acrobat.

Are acum o pensie de 452 de lei pe lună

În loc să fie ajutat de cei din trupă, Puiu susţine că a fost lăsat de izbelişte. „Cei din trupă au făcut tot posibilul ca să scape de mine. În ziua accidentului, la spital, băiatul lui Constantin, care fusese cu mine în maşină, a minţit că eu nu fac parte din trupă, că nu am nicio asociere, asta pentru ca să nu plătească despăgubiri“, spune bucureşteanul.

După această întâmplare tristă, bărbatul s-a întors în ţară, unde a făcut recuperare timp de foarte mulţi ani. S-a angajat ca instalator şi acum are o pensie de doar 452 de lei pe lună. În urmă cu câteva luni, şi-a scris toată povestea tragică pe blogul personal, http://oprea-puiu.blogspot.com.

ÎNTREBĂRI:

Ce vă mai doriţi acum de la viaţă?
Acum mi-am mai revenit din punct de vedere fizic. Mi-ar plăcea să refac trioul, deşi sunt convins că nu o să fie deloc uşor.

Profil:

Nume: Oprea Vasile
Născut. 22 ianuarie 1958, Bucureşti
Familie. are un frate, Simion
Studii. Atestat Artist Liber profesionist, categoria I acrobat

Ce-i place:
„Îmi place să fac foarte mult sport. Pregătirea fizică contează mult pentru sănătate“, susţine bucureşteanul.

Ce nu-i place:
„Nu îmi place că văd atâta tristeţe pe chipurile oamenilor de pe stradă. Oamenii ar trebui să zâmbească, tot dacă nu bani“, subliniază domnul Vasile.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite