Octavian Baban practică succesul prin cuvinte
0A ales un domeniu puţin cunoscut în România, dar care în America a făcut istorie - toastmastersul - o activitate care te relaxează, te amuză şi te face să uiţi de emoţiile de a vorbi liber în public, fără inhibiţii.
Octavian vorbeşte cu lejeritate despre absolut orice subiect, este stăpân pe conversaţie şi a căpătat un stil aparte de a conduce o discuţie. Chiar dacă pare greu de crezut, pasiunea sa stă în arta de a vorbi.
De profesie este inginer, dar a realizat încă din facultate cât de important este să ştii să te exprimi şi cât de multe ai de câştigat dacă ştii să faci acest lucru într-un mod deschis şi liber.
„Am terminat Politehnica în anul 2005, dar eram deja interesat de domeniul comunicării pentru că am observat cât de importantă este în ceea ce facem. La noi cursurile erau tehnice, noi şi calculatorarele, şi ne lipsea comunicarea între oameni“, a explicat Octavian Baban.
Un examen decisiv
A simţit mai mult ca niciodată cât de mult are nevoie să poată ţine un discurs în faţa unui public fără să se bâlbâie sau să simtă un nod în gât atunci când şi-a susţinut lucrarea de licenţă.
„Repetasem în faţa oglinzii, în faţa prietenilor şi cred că mi-a ieşit bine. Înaintea mea fusese însă un coleg care s-a pierdut în faţa celor zece profesori din comisie care îl priveau încruntaţi“, a povestit el. Iar momentele care au continuat au fost la fel de jenante pentru colegul său, dar mai ales l-au făcut să piardă şi să ia o notă mult mai mică decât şi-ar fi dorit şi ar fi meritat.
„Era un tip isteţ, bun în tot ceea ce făcea, dar s-a blocat din cauza emoţiilor, i s-a subţiat vocea şi la un moment dat a spus în şoaptă: «Scuzaţi-mă, nu mai pot continua»“.
Dezvoltare personală la Clubul Toastmasters
Momentul l-a făcut să se hotărască ce va face pe viitor-Toastmasters, iar în septembrie anul trecut a înfiinţat alături de echipa sa un club în Bucureşti. În America, există în jur de 14.000 de cluburi de Toastmasters, primele datând de prin anul 1924.
(Echipa de debut a Clubului Toasmasters din București)

„Vara trecută vorbeam cu un prieten despre cursurile de Toastmasters, dar care erau cam scumpe aşa că am hotărât să ne deschidem un club care poate progresa şi fără un trainer acreditat. Am cumpărat manuale de specialitate, am făcut un plan al întâlnirilor şi am format un grup de şapte ofiţeri, fiecare cu rolul său“, a explicat Octavian care este preşedintele clubului din Bucureşti. Lucrurile au mers înainte de la sine, iar clubul numără acum peste 20 de membri.
Cursuri amuzante şi relaxante
Un club de Toastmasters este de fapt un atelier de lucru unde oamenii exersează şi îşi perfecţionează abilităţile într-o atmosferă confortabilă şi prietenoasă.
Cursurile se ţin în fiecare luni la Casa Studenţilor din Capitală, durează două ore, iar costurile sunt de 40 de lei pe lună.
„Nu urmărim un profit. Vrem să aducem în clubul nostru cât mai mulţi oameni. La cursurile noastre vin traineri, antreprenori, asistenţi sociali şi chiar cei care au nevoie să poată ţine un toast la o petrecere sau un discurs pentru un job“, a mai spus Octavian.
Şi pentru ca rezultatele să poată fi punctate, fiecare participant este evaluat, votat şi primeşte un feedback. Există chiar şi o parte în care se prezintă rapoarte cu privire la numărul de bâlbe şi greşeli gramaticale.
„Acest club evoluează prin proprii oameni. Totul este bine gândit, atmosfera este relaxantă, avem situaţii inedite şi ne punem la încercare spontaneitatea“, a mai declarat tânărul.
Întrebări şi răspunsuri:
-Încotro se îndreaptă clubul vostru de toastmasters?
-Vrem să îi aducem în clubul nostru (http://toastmastersbucuresti.ro/) şi pe cei din şcoli şi facultăţi, să-i influenţăm în bine, să-i ajutăm. Obiectivul nostru este să scoatem cât mai mulţi speakeri de succes şi credem că oricine poate deveni un lider atâta timp cât poate deschide gura.
-Poate fi considerat toastmasterul o metodă terapeutică?
-Nu în adevăratul sens al cuvântului, acela de tratament. Este folositor celor care au blocaje în comunicarea cu ceilalţi, care au reţineri sau sunt timizi.
Ce-i place:
Tango-ul este un hobby , dar îi place să practice şi snowboardul şi snowboardul şi asta pentru că se simte atras de un stil de viaţă activ. La fel de mult îi place să scoată tot ceea ce este mai bun din oameni.
Ce nu-i place:
Bârfele, mediocritatea şi îi displace atunci când lucrurile nu sunt duse la bun sfârşit.
Profil
Născut. 23 august 1981, Bucureşti
Studii. Universitatea Politehnică din Bucureşti
Experienţă. De 9 luni a deschis Clubul de Toastmasters
Familie. Este necăsătorit