O nouă şansă la viaţă pentru bebeluşii de la spitalul Marie Curie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În premieră pentru o unitate medicală din România, Secţia de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuţi de la Spialul Marie Curie din Bucureşti a fost dotată cu un aparat medical pentru tratarea copiilor care suferă de encefalopatie hipoxic-ischemică (insuficienţă respiratorie la naştere, asfixie, stop cardiorespirator, hipotermie).

Echipamentul în valoare de 30.000 de euro mai poate ajuta şi la refacerea afecţiunilor cerebrale şi creşte şansele de supravieţuire în cazurile grave.

“La aproximativ 10.000 de naşteri care se înregistrează anual în Bucureşti, între 10 şi 50 de nou-născuţi vin pe lume cu o astfel de afecţiune, iar în lipsa unui astfel de aparat medical, şansa lor la viaţă era egală cu zero”, a declarat şeful STI al Spitalului Marie Curie, medicul Cătălin Cîrstoveanu.

Medicul Cîrstoveanu a mai precizat că primul pacient, o fetiţă care are trei zile de viaţă şi care s-a năcut cu o afecţiune pulmonară gravă  a fost conectată la aparatul nou.

image

Șeful Secției de Terapie Intensivă a Spitalului Marie Curie, medicul Cătălin Cîrstoveanu, foto: Lucian Muntean

Alături de celelalte aparate medicale performante, noua achiziţie îi ajută pe specialişti la salvarea micuţilor pacienţi. “Nou-născutul a ajuns după 12 ore la noi şi important ar fi fost conectarea sa la acest aparat în primele şase ore de la naştere.

Este în a treia zi de viaţă, timp în care s-a indus o stare de hipotermie, iar capul a fost răcit la 34 de grade, iar efectele se vor vedea imediat si pe termen lung. După trei zile, adică de mâine, vom începe încălzirea treptată şi atunci se vor vedea efectele acestui tratament”, a explicat medicul.

image

Singura problemă ar fi faptul că secţia beneficiază de un sigur astfel de aparat, iar în cazul în care ar sosi simultan mai mulţi copiii care au nevoie de el, medicii se vor afla într-o situaţie extreme de dificilă.

Maratoniştii filatropi

Achiziţionarea acestuia a fost posibilă în urma proiectului de caritate “42 pentru o şansă” iniţiat de Ro Club Maraton, cel mai mare club al alergătorilor amatori din România.

image

Proiectul umanitar s-a desfăşurat în toamna anului trecut, iar pe 17 octombrie a avut loc Maratonul Internaţional Bucureşti la care au participat 84 de sportivi amatori - români, italieni şi englezi.

image

Maratoniştii au purtat tricouri sponsorizate de diverse companii, care au donat bani pentru achiziţionarea echipamentui medical.





București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite