O nouă modă pe piața bonelor: indiencele şi africanele sunt preferatele părinților

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu aproape acelaşi salariu ca cele românce, în jur de 1.200 de lei, bonele venite din ţări precum India, Sri Lanka sau de pe continentul african sunt noul „import“ pe piaţa de profil.Femeile din afară oferă însă mai multe servicii pentru aceeaşi leafă şi sunt în casă 24 de ore. Cu toate acestea, angajarea unei guvernante rămâne un serviciu de lux pentru mulţi bucureşteni.

Locul bonelor din România, care au servicii şi program limitate, începe să fie luat de oferta de nerefuzat a femeilor din ţări asiatice sau africane. De la imaginea guvernantei de culoare, rotofee şi foarte grijulie din „Pe aripile vântului“, a plecat şi Tiana Perfect atunci când s-a gândit să aducă pe piaţa românească bone din ţările africane.

Tot ea a adus în casele părinţilor bucureşteni şi primele bone filipineze. „Acum trei ani, când le-am propus clienţilor să le oferim bone de culoare au strâmbat din nas, dar acum cred că sunt mai deschişi la idee. Aducem şi bone din India, Sri Lanka, Indonezia“, explică Tiana Perfect, manager al Perfect Connections Associates.

Încearcă piaţa cu o ofertă exotică şi Mihaela Tandara, de la Prima Employment. „Bonele din India sunt recunoscute pentru faptul că sunt foarte iubitoare şi foarte răbdătoare “, explică aceasta.

Diferenţele culturale, principalul dezavantaj

Femeile străine cer un salariu care nu este cu mult mai mare decât cel al unei românce, dar pentru că locuiesc de obicei în casa angajatorului, sunt la dispoziţia prichindelul cam oricând este nevoie.

Părinţii văd un avantaj şi în faptul că acestea vorbesc engleză cu copiii. În funcţie de cum stabilesc în contract, acestea pot face şi menaj sau găti. Recrutatorii văd şi dezavantaje.

„Există diferenţe culturale. O mămică m-a sunat odată spunându-mi că bona făcuse nu ştiu ce şi râdea, aceasta crezând că o sfidează. Or, acesta era modul bonei de a aplana conflictul“, dă un exemplu Tiana Perfect.

Cei cu un buget mai mic şi mai fricoşi să-şi lase copilul pe mâna unei femei din altă ţară pot apela la bonele românce. „Ele trec printr-un control psihologic, un interviu cu noi, la agenţie, apoi cu părinţii, astfel încât să existe compatibilitate maximă“, explică Antoaneta Istrate, de la Antoanette Services.

Pentru a angaja o bonă româncă, părinţii trebuie să plătească un salariu de aproximativ 1.000 de lei, la care se adaugă între 50 şi 75% din valoarea acestuia, comisionul firmei, iar cei care vor una din străinătate, trebuie să pună la bătaie 3.000 de euro (12.600 de lei) pentru actele de muncă, biletul de avion şi comisionul firmei, la care se adaugă un salariu lunar care ajunge la 300 de euro (1.200 de lei).

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite