O biserică veche de 200 de ani va fi pusă la pământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Capitalei a autorizat dărâmarea bisericii „Sfântul Nicolae Bărbătescu Vechi“, din sectorul 5 al Capitalei, care datează din anul 1820. În locul ei va fi ridicată altă biserică.

Enoriaşii speră însă ca vechea biserică să rămână în picioare iar cea nouă să se construiască pe terenul alăturat.

Aflată în coasta mall-ului Liberty Centrer, bisericuţa cu ziduri crăpate şi pictura înnegrită de vreme adăposteşte încă, la zi de sărbătoare, o mână de enoriaşi care vin să se roage.

Zidurile din cărămidă ale lăcaşului au fost ridicate la începutul secolului XIX, iar numele l-a împrumutat de la familia boierească Bărbăteşti, tot ea dând şi numele cartierului. Biserica a mai fost reparată în anul 1985, iar în anii 1966-1967 s-a restaurat pictura, catapeteasma şi s-a refăcut o parte din tencuială.

Luna trecută, consilierii generali au aprobat un Plan Urbanistic Zonal care prevede construirea unei noi bisericii pe amplasamentul celei actuale. „Se puteau găsi alte metode de a conserva biserica chiar dacă ea nu este clasată ca monument istoric.

Biserica Sfâtul Gheorghe – Capra de exemplu a fost extinsă şi se păstrează foarte frumos sau Biserica Şerban Vodă unde s-a făcut o anvelopare a vechii construcţii“, este de părere Dan Ionescu, specialist în monumente istorice. Enoriaşii ştiu însă din auzite că biserica nu va fi dărâmată, iar noul lăcaş va fi contruit lângă actualul.

Monumente istorice vandalizate

Nici monumentele istorice nu se bucură de mai multă atenţie din partea autorităţilor. În urmă cu două zile Poliţia a identificat mai multe persoane care vandalizau monumentul istoric din Bulevardul Regina Maria nr.88.

„A doua zi am trecut eu pe acolo şi am văzut alţi oameni pe acoperiş”, povestşte Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul”. El mai spune că şi casa de patrimoniu din strada Radu Calomfirescu este vandalizată continuu.


image

„Se fură diverse ornamente sau usi ori ferestre pentru a fi folosite pentru foc. Balconul şi orice alte deoraţiuni din lemn se folosesc pentru fier vechi.

Dar mai există şi situaţia în care chiar proprietarii acestor case le vandalizează sau plătesc oameni să le distrugă pentru ca Ministerul Culturii să le declaseze, iar ei să le dărâme”, a mai spus Dan. Din cele 1.500 de monumente istorice ale Capitalei, în jur de două-trei sute sunt vandalizate.


image

MOnumentul din strada Mircea Vulcănescu nr. 68 a fost demolat

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite