O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR! „Nu e nevoie de referendum. Parlamentul hotărăşte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu susţine desfiinţarea primăriilor de sector şi crede că membrii forului legislativ suprem ar trebui să voteze modificările.

Şedinţa de Consiliu General de marţea trecută, când ar fi trebuit stabilite data, conţinutul şi numărul întrebărilor, a fost boicotată; peste 30 de consilieri generali de la PDL nu au participat.Primarul Sorin Oprescu a convocat mâine o altă şedinţă.

Preşedintele Traian Băsescu şi-a exprimat săptămâna acesata opţiunea pentru o lege care să reglementeze funcţionarea administrativă a Bucureştiului cu un singur buget, iar actualii primari de sector să devină viceprimari. În ceea ce priveşte dificultatea cu care se iau deciziile acum în sistemul administrativ din Bucureşti, cu şapte primari şi şapte consilii, Băsescu a subliniat că este nevoie de multe compromisuri pentru a se lua decizii.

„Trebuie satisfăcuţi cel care vinde panseluţe, cel care vinde lalele, dar şi cel care vinde ceasuri pentru că toţi aceştia au reprezentanţi în consilii“, a declarat preşedintele ţării într-o conferinţă de presă organizată joi de „Ziarul Financiar“. El a mai spus că, pentru aplicarea Legii Capitalei, „nu este nevoie de referendum, iar cetăţeanul nu ştie ce e în spatele dorinţei lui. Aici, Parlamentul hotăreşte“, a mai spus şeful statului.

Cu toate acestea, urnele de votare au fost deja numerotate şi delimitate pentru referendumul organizat peste patru săptămâni, la 19 iunie.

Pedeliştii nu mai vor referendum

Între timp, membrii Partidului Democrat Liberal (PDL), cei care au propus varianta referendumului cu şapte întrebări, nu mai vor organizarea sa. Peste 30 de consilieri generali, majoritatea din PDL, au boicotat marţea trecută, pentru a doua oară, şedinţa în care ar fi trebuit stabilite data, conţinutul şi întrebările pentru referendum.

Deputatul Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că, potrivit estimărilor, prezenţa la vot va fi sub 15%, în condiţiile în care validarea referendumului depinde de prezenţa la vot.

„Dacă Opoziţia doreşte, propun să se facă sondaje cu câte întrebări vor ei şi cu firmele care vor ei, pentru că oricum ar costa mai puţin decât acest referendum“,a mai spus Gherasim. Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a decis să convoace mâine o nouă şedinţă CGMB.

Economie de 20% la bugetul Capitalei

Noua variantă ar aduce o economie la bugetul Bucureştiului de 20%, chiar dacă salariile consilierilor se măresc considerabil. „Gândiţi-vă că se renunţă la un întreg aparat de lucru, pentru că pe lângă consilierii locali lucrează o armată de oameni care pregătesc şedinţele, sunt funcţionari“, a mai declarat Gherasim.

Susţinătorii Legii Capitalei susţin că un buget unitar ar duce la modernizarea unor cartiere rău-famate, cum este de exemplu Ferentariul, însă societatea civilă afirmă că aceasta este doar o manipuare. „Cred că la ora actuală sectoarele sunt mult prea mari pentru nevoile bucureştenilor şi că administraţia trebuie să fie mai aproape de cetăţean”, a declarat Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

La rândul său, sociologul Alfred Bulai susţine că proiectul PDL nu are nicio legătură cu eficientizarea administraţiei publice. „Din păcate, proiectul nu are ca obiectiv optimizarea a ceva. A fost creat din raţiuni politice ce ţin de viitoarele alegeri”, a declarat Bulai.

Cu toate acestea, există avantaje clare ale aplicării Legii Capitalei, cum ar fi uniformizarea contribuţiilor cetăţenilor, indiferent de zona în care locuiesc, lucru care ar duce la micşorarea acestora. De asemenea, vor dispărea şpăgile date la sector pentru ridicarea diferitelor proiecte imobiliare care nu respectă niciun fel de reguli arhitecturale. Asta deoarece autorizaţiile de construcţie ar fi eliberate doar de Primăria Capitalei şi nu de administraţiile locale cum se întâmplă acum.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite