O CAPITALĂ, UN SINGUR PRIMAR: Consiliul General, mini-parlamentul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de Lege a Capitalei prevede desfiinţarea consilierilor locali, iar consilieri generali vor lucra după modelul parlamentarilor: vor avea sesiuni de lucru şi salariu o mie de euro. Dintre cei 217 de consilieri locali şi generali vor rămâne 85 de consilieri generali aleşi prin vot uninominal. Astfel se va face o economie la buget de 20%.

Potrivit deputatului Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului Legea Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) se va transforma, în cazul adoptării legii, într-un parlament. „Nu vor mai fi şedinţe lunare şi sesiuni de lucru. Consilierii vor fi la serviciu, în comisii, în fiecare zi, nu doar în ziua de şedinţă. Şi salariul li se va apropia de cel al unui parlamentar, vor ajunge pe la o mie de euro”, a explicat deputatul PDL. În acest moment, un consilier nu poate câştiga mai mult de 800 de lei. „Primeşti banii aceştia dacă esti super activ, participi la o şedinţă de consiliu pe lună şi la patru şedinţe la comisii”, a explicat consilierul general Horia Scarlat. În schimb, dacă acum consilierii mai pot cumula şi alte funcţii în cadrul primăriei, noua lege le va interzice acest lucru.

Consilierul, vecinul cetăţeanului
Cei 84 de consilieri vor fi aleşi uninominal. „Sunt 28 de colegii de deputaţi, şi pe lângă fiecare deputat sunt trei consilieri. În cazul în care se restrâng colegiile, se vor micşora şi numărul consilierilor”, a mai spus Gherasim explicând că în acest fel, consilierul este foarte aproape de dorinţele cetăţeanului, părere exprimată de altfel şi de liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea pe blogul său: „Aşa cum fiecare bucureştean ştie cine este deputatul din colegiul său, la fel trebuie să ştie cine îl reprezintă în CGMB. Şi, eventual, îl poate trage la răspundere dacă nu-şi face treaba cum trebuie. Păstrarea variantei pe liste echivalează cu ascunderea în continuare în spatele partidului, cât mai departe de cetăţeni”.

Directorii vor executa, nu conduce
Noua variantă ar aduce o economie la bugetul Bucureştiului de 20%, chiar dacă salariile consilierilor se măresc considerabil. „Gândiţi-vă că se renunţă la un întreg aparat de lucru, pentru că pe lângă consilieii locali lucrează o armată de oameni care pregătesc şedinţele, sunt funcţionari. De asemenea, funcţia de conducere se va transforma în una de execuţie. La Direcţia de Taxe şi Impozite , de exemplu, pe fiecare sector este un director general şi alţi şase adjuncţi. Aceştia nu vor mai exista, vor fi şase directori generali la nivelul întregii Capitalei. Sunt 10-12 astfel de direcţii pe fiecare sector. Aparatul de lucru va deveni mai suplu şi mai eficient”, a mai spus Gherasim.

Referendumul, pasat de la o săptămână la alta
Astăzi, consilierii generali se întrunesc din nou înr-o şedinţă de îndată pentru pentru a discuta data referendumului, precum şi numărul şi forma întrebărilor de pe buletinele de vot. Săptămâna trecută, liderii grupurilor politice din cadrul CGMB au avut o serie de negocieri pe această temă, iar vineri primarul a convocat o altă şedinţă. Aceasta a fost însă suspendată din lipsă de cvorum.

Regulamentul Concursului
În perioada 9 mai-5 iunie 2011 în pagina de “Bucureşti a ziarului “Adevărul” va fi publicat în fiecare zi talonul pentru concursul “O capitală, un singur primar”. Decupează talonul, răspunde la întrebarea obligatorie „De ce crezi că ar trebui să fie un singur primar pentru Bucureşti” şi trimite-l într-un plic pe adresa Şos Fabrica de Glucoză nr 21,sector 2 Bucureşti, cu menţiunea “ Concurs: O Capitală un singur primar”. Data limită a poştei este 7 iunie 2011. Câştigătorul va fi anunţat în data de 14 iunie 2011 în ziarul “Adevărul” 

Trimitere ADV
Cumpăraţi ziarul, decupaţi talonul din pagina „Bucureşti”, răspundeţi la întrebare şi aveţi şansa să câştigaţi 10.000 de euro


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite