ONGurile acuză: Giganticul Aqua Parc din Tineretului se construieşte ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a transmis astăzi un comunicat intitulat “Teren de 5 hectare, cadou de la Primăria Capitalei pentru <Bleu Ciel>”, în care atrage atenţia asupra unui contract prin care Primăria Municipiului Bucureşti "a făcut practic cadou o suprafaţă de 52.800 metri pătraţi din Parcul Tineretului".

Potrivit "Salvaţi Bucureştiul", contractul este încheiat între Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (APAB), structură a municipalitatii, şi firma Bleu Ciel. Este un contract semnat la data de 29.04.2009, pe o durată de 25 de ani şi prevede construirea unui Aqua Parc.
ONG-ul a cerut deja în instanţă (există pe rolul Tribunalului Bucureşti dosarul 33719/3/2011) suspendarea Planului Urbanistic de Detaliu (PUD) şi a autorizaţiei de construire.

În baza contractului, firma Bleu Ciel a obţinut de la Primaria Sectorului 4, la 31.08.2009, un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) şi, la 08.03.2011, a luat autorizaţia de construire nr. 86/51652 pentru construirea Aqua Parc-ului.

PUD-ul şi autorizaţia conţin numeroase ilegalităţi”, susţine Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei.

Un alt ONG, Eco-Civica, a explicat că anul acesta, la începutul lunii mai, pe terenul în cauză au fost tăiaţi aproximativ 300 de arbori şi arbuşti. Şantierul pentru executarea Aqua Parc-ului funcţionează în momentul de faţă.

La momentul tăierii arborilor, a existat un schimb de comunicate publice între Primăria Municipiului Bucureşti şi firma Bleu Ciel, pe tema valabilităţii contractului.
“Salvaţi Bucureştiul” susţine că informarea transmisă de ALPAB ar dezinforma: “Bleu Ciel avea obligaţia să depună documentaţia pentru autorizaţia de construire în şase luni de la data obţinerii terenului şi s-a achitat de această obligaţie: procesul verbal de predare primire a fost semnat la 19.05.2009, iar depunerea documentelor a fost la 17.11.2009”.

INTRĂ AICI PENTRU A VEDEA CONTRACTUL


ALPAB a contestat demararea proiectului “Aqua Parc”
La data de 14.03.2011, “Adevărul” scria, sub titlul “Proiect imobiliar, demarat cu scandal”, despre neregulile construcţiei din Parcul Tineretului.
Astfel, la câteva ore de la turnarea pietrei de temelie a celui mai mare complex de agrement acvatic şi sportiv din România, amplasat pe Bulevardul Tineretului, au apărut şi contestaţiile.

Scandalul se iscase între Primăria Sectorului 4, unul dintre beneficiarii proiectului, şi Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), anunţat drept partenerul dezvoltatorului Blee Ciel SRL.
În timp ce autoritatea locală, reprezentată de edilul Cristian Popescu-Piedone, anunţa avantajele construcţiei ce va fi amplasată în sectorul 4, şefii ALPAB comunicau presei sec: “Menţionăm că acţiunea de astăzi (ieri - n.r.) a Primăriei Sector 4 nu are un temei legal, având în vedere că nu mai există relaţii contractuale între Bleu Ciel şi ALPAB. Contribuţia ALPAB o reprezenta terenul pe care îl are în administrare din Parcul Tineretului”.

Parteneriat nerespectat
Astfel, mega-complexul de agrement Aqua Parc Bleu Ciel, unde ar fi trebuit să se construiască, până în luna august a acestui an, bazine în aer liber, nu mai avea teren. Explicaţiile reprezentanţilor administraţiei din cadrul Primăriei Capitalei au adăugat că, la data 29.04.2009, ALPAB a încheiat un parteneriat public privat cu SC Bleu Ciel SRL, dar că în noiembrie 2010 acest contract a încetat din cauza neîndeplinirii obligaţiei de obţinere a autorizaţiei de construire de la Primăria Sectorului 4.

Piedone ameninţa cu judecata
La scurt timp de la anunţul făcut de ALPAB, primarul Piedone a avut o reacţie. “Voi acţiona în judecată atât Primăria Capitalei cât şi ALPAB-ul pentru prejudicial de imagine care mi-a fost adus. Eu am anunţat cetăţenii sectorului că vor beneficia de cel mai mare parc de acest gen, le-am spus că se vor înfiinţa locuri de muncă. Dacă primarul Oprescu nu a fost în stare să se trezească până la ora 12.00 şi să vină la tăierea panglicii, aşa cum a fost invitat, să nu mă pună pe mine să scot castanele din foc”, declara primarul sectorului 4.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite