Bucureşti: „Nu am simţit, cât a fost răpit, că soţul meu e cetăţean român“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile marinarilor răpiţi acum patru luni în Golful Aden, Oceanul Indian, susţin că au fost nevoite să ţină legătura, în toată această perioadă, doar cu autorităţile italiene. Elia, soţia lui Ştefan Borcan, un marinar bucureştean, spune că a primit doar două telefoane de la reprezentanţii Ministerului de Externe.

După ce şi-a luat rămas-bun de la colegii săi constănţeni, pe aeroportul „Henri Coandă”, la sfârşitul săptămânii trecute, Ştefan Borcan s-a întors în apartamentul său din Piaţa Iancului.

„Îmi era foarte dor de tot ce reprezintă acasă, cu tot, cu bune şi rele. Acolo mi-am dat seama cât înseamnă lucrurile astea pentru mine”, spune bărbatul.

Două telefoane în patru luni
În toată perioada cât a fost sechestrat, bucureşteanul spune că nu a fost deloc sprijinit de statul român. „Autorităţile de acasă au fost în permanenţă informate doar de către Farnesina, celulă de criză statală din Italia, care era mereu la zi cu starea noastră şi cu tot ce se întâmplă pe vas. Datoria lor era doar să anunţe familiile noastre şi nici măcar asta nu au făcut”, a declarat Ştefan Borcan.

Elia, soţia bucureşteanului, spune că în această perioadă de patru luni, cât bărbatul ei se afla sechestrat la mii de kilometri distanţă, nu a primit decât două telefoane din partea reprezentanţilor ministerului de externe român.

„După o perioadă am început să sun eu la ei. Oricum, de fiecare dată când îi sunam, nu îmi dădeau detalii concrete”, se plânge femeia.

„Pentru noi, statul român nu a existat”
Din această cauză, ea a început să sune direct la autorităţile italiene, care i-au oferit informaţii clare despre Ştefan Borcan. „În toată această perioadă nu am simţit că soţul meu ar fi cetăţean român. În Constituţie scrie clar că cetăţenii români se bucură în străinătate de protecţia statului român.

Pentru noi, statul român nu a existat”, a declarat dezamăgită soţia ofiţerului.

Memoriu degeaba către Preşedinţie
Pentru că nu au reuşit să obţină informaţiile de care aveau nevoie de la Ministerul de Externe, soţiile celor cinci marinari au înaintat un memoriu către Preşedinţie, la data de 16 iunie, prin care cereau implicarea autorităţilor în rezolvarea acestei probleme.

În memoriu ele solicitau ajutor diplomatic şi menţionau faptul că în convorbirile avute de ele direct cu celula de criză din Italia li s-a reproşat neimplicarea autorităţilor române. Până în prezent, ele nu au primit niciun răspuns din partea Preşedinţiei, deşi, prin lege, această instituţie trebuia să le dea un răspuns în maximum 45 de zile.

Respect pentru autorităţile italiene
„De la această întâmplare am un respect foarte mare pentru autorităţile italiene. Nu numai că s-au implicat foarte mult în anunţarea rudelor marinarilor răpiţi din ţara lor, dar, în jurul remorcherului nostru, de la o săptămână de când am fost luaţi ostatici şi până în prezent, s-au aflat în permanenţă nave militare italiene care se asigurau că lucrurile nu iau o întorsătură şi mai urâtă”, a declarat Ştefan Borcan.

Momentul eliberării anunţat de directorul unui ziar italian
Culmea ironiei, nici de momentul în care marinarii au fost eliberaţi soţiile acestora  nu au fost informate de către autorităţile române, ci de un om al presei italiene. „Directorul ziarului m-a sunat la miezul nopţii să mă anunţe că l-au eliberat pe Ştefan. În acel moment, am rămas pur şi simplu fără cuvinte”, îşi aminteşte Elia.

Printr-o adresă primită azi-dimineaţă la redacţia ziarului nostru, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a confirmat că negocierile de eliberare a echipajului au fost gestionate de către autorităţile italiene, conform procedurilor standard. MAE precizează însă că a fost preocupat de menţinerea integrităţii fizice şi psihice a membrilor echipajului.

MAE spune că familiile marinarilor au fost informate mereu
Ministerul a sfătuit familiile marinarilor români să se abţină de la declaraţii de presă şi să ţină legătura atât cu centrala ministerului cât şi cu Ambasada României la Roma. 

Acestea au fost informate ori de câte ori au intervenit elemente noi în procedura negocierilor, iar cu soţia persoanei la care faceţi referire au avut loc convorbiri telefonice frecvente, fiind primită şi în audienţă la sediul Direcţiei Relaţii Consulare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite