Bucureşti: Nostalgii comuniste în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cravata roşie din anii ’80, dar şi alte accesorii ce compuneau uniforma de pionier au „reînviat” pe rafturi, în magazine cochete, dar şi pe internet.

Unul dintre aceste magazine, Kombinat, care este situat în Centrul vechi, pe strada Blănari, aminteşte, prin decor şi produse, de anii Epocii de Aur.

Măşti de gaze, bibelouri din anii ’80, cravate şi insigne de pionier, tablouri cu foşti dictatori sau drapelul roşu, toate sunt la vânzare la Kombinat.

Când intri pe „uliţa” pavată cu piatră cubică de la Hanul cu Tei, dai cu ochii de obloane negre. La numărul 5, te întâmpină un spaţiu intim, având pereţii tapetaţi cu pagini din ziarul de partid, „Scânteia”. Secera şi ciocanul completează decorul. Atmosfera pop-art este întregită cu un pickup şi de vinilul cu formaţia Sugar Cubes.

Alternativă la shoppingul de mall

„Nu ne interesează tendinţele. Am vrut să trecem peste prejudecăţi istorice şi subiecte tabu şi să creăm altceva”, spune Adina, una dintre proprietarele Kombinat-ului.

Cravatele de pionier costă 50 de lei, dar sunt autentice. O atestă şi eticheta îngălbenită: confecţionate în judeţul Teleorman, la Zimnicea. „Le-a găsit un prieten în pod”, povesteşte Adina. Insignele de altădată, pe care cei mai destoinici dintre pionieri le primeau drept răsplată pentru „rezultatele bune la învăţătură”, au preţuri între 10 şi 20 de lei.

Amintiri naive din perioada roşie

Dacă nu ajungeţi pe strada Blănari, dar aveţi la îndemână un calculator conectat la internet, site-ul www.okazii.ro vă oferă toate componentele pentru a recrea costumul epocii ceauşiste. Emblema de pionier cu deviza „Tot înainte” costă 25 de lei, centura ajunge la 30 de lei, iar şnurul roşu, pe care-l purta şeful de grupă, are preţul de 15 lei. Atenţie, pentru toate obiectele puse în vânzare se licitează.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite