Nordul, mai ieftin decât cartierele periferice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toate proiectele de locuinţe anunţate în ultimul an în Bucureşti, nordul oraşului continuă să deţină supremaţia în privinţa dezvoltării rezidenţiale. Dinamica nu este, însă,

Cu toate proiectele de locuinţe anunţate în ultimul an în Bucureşti, nordul oraşului continuă să deţină supremaţia în privinţa dezvoltării rezidenţiale. Dinamica nu este, însă, aceeaşi în privinţa preţurilor pe metrul pătrat, atrag atenţia specialiştii companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.

Deşi este greu de crezut, locuinţele din "nordul bogat" al Capitalei sunt mai ieftine decât cele din restul oraşului, indică un studiu realizat de către DTZ Echinox. Ei iau în calcul toate facilităţile oferite locuitorilor cartierelor apărute în ultimii ani, din zonele Herăstrău-Nordului, Băneasa-Iancu Nicolae, Ionescu-Siseşti, Pipera-Tunari şi Snagov. Astfel, locuinţele obişnuite, cu suprafeţe totale cuprinse între 250-400 mp, construite pe parcele de 400-600 mp şi cu grădină aferentă de până la 400 mp, costă în jur de 1.000 euro/mp. Asta, în condiţiile în care metrul pătrat din apartamentele din blocurile "comuniste" depăşeşte mia de euro. "Proprietăţile rezidenţiale trebuie să fie privite ca un pachet complet, iar preţul final cuprinde atât costul construcţiei şi al infrastructurii, cât şi pe cel al terenului", explică realizatorii studiului.
Chirii extravagante
Dacă media preţului pe proprietate este situată sub nivelul pieţei în cazul cumpărării, nu acelaşi lucru se poate spune despre închiriere. O asemenea vilă nu poate fi închiriată cu mai puţin de 2.500 euro/lună, în timp ce maximul ajunge la 4.500 euro/lună. "Suma respectivă asigură toate facilităţile, iar în cazul vilelor mai scumpe, chiriaşul are la dispoziţie şi o piscină", precizează studiul citat.
Preţurile continuă să crească
Noile proiecte de locuinţe anunţate pe piaţa locală anul acesta ar trebui, cel puţin teoretic, să contribuie la scăderea preţurilor, dată fiind concurenţa. "În practică, însă, creşterea impozitării, ca şi faptul că oferta este departe de a acoperi cererea, contribuie la menţinerea sau la creşterea uşoară a preţurilor", explică specialiştii DTZ Echinox. Nu trebuie ignorat nici faptul că deocamdată, piaţa imobiliară locală nu are prea multe de oferit pentru populaţia cu venituri mici, iar developerii au mizat pe proiectele destinate celor cu venituri în creştere. Din aceste motive, noile dezvoltări rezidenţiale din Bucureşti construite sau anunţate fac parte din categoria mediu şi de lux, acestea din urmă având în componenţă sute de unităţi locative. Totuşi, proiectele care se adresează clasei medii au şanse mai mari. "În opinia noastră, piaţa rezidenţială pentru populaţia cu venituri medii se va dezvolta, datorită ofertei reduse până în prezent", se arată în studiu.
În jurul aeroporturilor răsar complexe rezidenţiale noi
Tot în partea de nord a oraşului va construi complexuri rezidenţiale şi Globe Trade Centre (GTC), în parteneriat cu RREEF Opportunity Funds - divizie a grupului german Deutsche Bank. În total, proiectele însumează 210.000 de metri pătraţi. Unul dintre ansamblurile vizate este

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite