Bucureşti: „Noi avem ţinute, nu uniforme!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele liceele din Capitală încă mai ţin la tradiţie şi păstrează, sub un nume sau altul, uniforma care îi diferenţiază pe elevii lor de cei ai altor instituţii de învăţământ.

„Ţinuta Kretzulescu” a fost aleasă în funcţie de ceea ce simte elevul, de ce i potriveşte mai bine, în timp ce „uniformele Sf. Iosif” amintesc de seriozitatea sistemului educaţional de altă dată.

Unul dintre liceele cu tradiţie din Capitală este Colegiul Romano-Catolic „Sf. Iosif“. Elevii care învaţă aici poartă o uniformă şcolară care este respectată cu sfinţenie. Sarafanul negru şi cămaşa albă la fete, precum şi costumul negru şi sobru, la băieţi, sunt purtate încă din clasa I până în clasa a XII-a de toţi cei care urmează cursurile acestui colegiu. 



 „Mi-e ruşine mie să vă mai zic!“, îi admonesta săptămâna trecută, la primele ore, portarul colegiului, Nicolae Tudoran, pe adolescenţii care umblau pe holurile şcolii cu cămaşa scoasă din pantaloni.
Ca în orice liceu, părerile despre uniforma şcolară sunt împărţite.

image

„Mi-aş dori ceva mai lejer, dar în acelaşi timp decent, precum un tricou alb. Această uniformă este prea serioasă. M-am dus la o nuntă în weekend şi m-am îmbrăcat în costumul de la uniformă“, a spus Richard, elev în clasa a IX-a. De cealaltă parte, sunt elevii care nu concep şcoala fără uniforma care-i diferenţiază. „O port din clasa I şi m-am obişnuit cu ea. Acum mi-ar fi mult mai greu să renunţ la sarafanul meu“, a spus Alexandra, elevă tot în clasa a IX-a.

Vestimentaţie negociată cu elevii
La Şcoala Superioară Comercială „N. Kretzulescu“, profesorii s-au gândit la o altă abordare, mult mai atractivă pentru elevi decât ideea de uniformă şcolară. Astfel a apărut „Ţinuta Kretzulescu“, prin intermediul căreia elevii sunt liberi să îşi aleagă modelele şi hainele din ţinută, respectând doar coloristica materialului ales de şcoală.

„Noi ne diferenţiem de elevii altor licee şi suntem foarte mândri, deoarece noi avem ţinute şi nu uniforme“, a spus Andreea, elevă în clasa a IX-a. La fel ca şi Andreea, şi colegii ei sunt mândri de „ţinuta“ lor. „Este jumătate din noi“, a mărturisit Andrei, un boboc din clasa profesoarei Aida Toma. „«Ţinuta Kretzulescu» este adaptată la nevoile fiecărui elev, în funcţie de ceea ce simte el că i se potriveşte mai bine. Fetele pot purta fuste lungi sau scurte, plisate sau drepte, sarafan sau pantaloni“, a explicat profesoara Aida Toma, diriginta clasei a IX-a F.

Uniforme doar la clasele a IX-a şi a X-a
La Colegiul Economic A.D. Xenopol, uniformele s-au introdus la elevii claselor a IX-a şi a X-a. „Din acest an şcolar, cu acordul comitetului de părinţi, am hotărât să introducem uniforma şcolară, în culorile liceului nostru şi cu ecusonul brodat pe ele“, a declarat Ana Ionescu, directorul colegiului. De asemenea, ea a explicat care au fost principalele motive care au determinat conducerea să introducă uniforme.

„Două aspecte m-au convins că trebuie să introducem uniforma şcolară în liceul nostru. Primul este prostul gust al elevilor şi stridenţa în îmbrăcăminte a adolescentelor. Al doilea motiv a fost legat de securitatea elevilor noştri“, a declarat directorul colegiului. Ea a adăugat că elevii sunt mai protejaţi dacă se identifică cu instituţia şcolară din care fac parte şi că este un mod prin care li se recunoaşte valoarea.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite