Bucureşti: Nicoleta Ionescu ilustrează poveştile prichindeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii sunt publicul ei favorit, aşa că îşi câştigă existenţa ilustrând cărţi pentru ei. În timpul liber desenează şi adună caricaturi cu Michael Jackson pentru un vernisaj ce este programat în luna august.

Prietenii Nicoletei Ionescu îi strigă mereu: „Tu ce faci toată ziua? Desenezi!“. Şi e adevărat, chiar asta face. „Uneori, mai ies în oraş, la un suc, dar stau ca pe ghimpi pentru că mă gândesc doar la un proiect care mi-e drag şi pe care vreau să-l termin“, spune ea. Dar desenatul nu e mereu o distracţie, mai ales când termenul de predare bate la uşă şi criticii sunt copiii.

I-a plăcut de mică să deseneze, iar prima „colaborare“ a fost cu revista „Ţuşca Răţuşca“, pe vremea când era în şcoala generală. „Eram în clasa a VII-a sau a VIII-a când am trimis un joculeţ inventat de mine, cu o răţuşcă la redacţia revistei“, povesteşte tânăra. Atunci a fost răsplătită cu 50.000 de lei vechi.

De la reviste glossy la cărţi pentru copii

A început să deseneze serios după ce şi-a terminat studiile, în 2007. Pentru  că era absolventă a Facultăţii de Jurnalism, a lucrat ca redactor la o revistă pentru femei. „Când au schimbat înfăţişarea publicaţiei, redactorul-şef mi-a propus să fac ilustraţiile pentru rubrica de horoscop“, îşi aminteşte ilustratoarea. La scurt timp a renunţat la partea de conţinut şi s-a ocupat exclusiv de ilustraţii pentru diverse reviste dedicate femeilor.

Mai târziu a început să lucreze pe cont propriu, colaborând cu mai multe edituri. „Munca asta implică mai mult decât desenatul propriu-zis. Înainte citeşti textul pe care urmează să-l ilustrezi pentru că nu poţi să faci prinţesa brunetă dacă în poveste ea este blondă. Imediat te taxează micii vigilenţi“, spune Nicoleta râzând.

Desenul digital îl împarte cu iubitul ei

Cel mai recent proiect al Nicoletei este cartea pentru copii „Legendele lui Lost Angel“, pentru care a realizat 60 de desene color, în stil manga. Munca a împărţit-o cu logodnicul ei, Alexandru, student la Arhitectură. „De obicei eu fac personajele, el pune decorul, umbrele şi detaliile de genul ăsta“, explică ea. Îi place să lucreze împreună cu Alexandru mai ales ca astfel produsul final este realizat dintr-o viziune mixtă, nici prea feminină, nici prea masculină.
Nicoleta Ionescu acordă unei ilustraţii între cinci ore şi câteva zile, în funcţie de complexitate şi de celelalte proiecte la care munceşte în paralel. Ilustraţiile sunt realizate complet digital, fără grija de a mai pune capacele la culori sau teama de a mai vărsa borcanul cu apă.„Desenez direct pe tabletă grafică, ea ţine locul foii. Folosesc un creion digital, iar liniile apar firesc pe monitorul calculatorului. Urmează apoi aceiaşi paşi de colorare şi prelucrare“, povesteşte tânăra.

Tribut adus lui Michael Jackson

Acum se ocupă şi de organizarea unei expoziţii omagiale Michael Jackson, programată pentru luna august. La expoziţie şi-au confirmat participarea ilustratori de pe toate continentele, din ţări ca Venezuela, Marea Britanie, Franţa, Olanda, India sau Italia, artişti care i-au trimis deja lucrările.

Întrebări şi răspunsuri

Mai desenezi prin vreo metodă tradiţională, măcar din plăcere?
N.I.: La început le combinam, scanam schiţa făcută de mână şi o coloram apoi pe calculator. Acum nu aş mai desena aşa decât poate dacă s-ar opri curentul sau dacă n-aş avea deloc acces la un calculator şi ar fi urgent.
Cine te influenţează dintre ilustratorii străini?
N.I.:  Foarte mulţi. Există site-uri cu mai toţi ilustratorii actuali. Jumătate dintre cei pe care îi vezi acolo devin preferaţii tăi.

Ce îi place


Adoră să folosească multe culori tari, pentru că vrea ca desenele ei să fie cât mai vesele, să îi atragă pe cei mici.

Ce nu-i place

Nu îi place să meargă cu maşina. „De obicei mi se face rău de la căldură şi de la miros, aşa că prefer să merg pe jos chiar pe distanţe mai mari, dacă nu am alternativă“.

Profil

Născută - 19 februarie 1985, Olteniţa
Profesie - ilustrator digital şi caricaturist
Studii -  Absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite