Bucureşti: Gabriel Nicolae Şandru, premiat la pian de la grădiniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Băiatul în vârsta de 10 ani studiază pianul de cinci ani şi adoră să creeze la pian.

Gabriel  Nicolae Şandru a început să studieze pianul la vârsta de cinci ani, după ce a fost atras de muzicalitatea instrumentului. „Am auzit o piesă cântată la pian şi am întrebat-o pe mama cum aş putea cânta la fel“, îşi aminteşte puştiul.

El a început astfel să înveţe cum se ating clapele acestui instrument măreţ, dar şi teoria. „Mi s-a părut cel mai uşor să învăţ teoria, dar şi practica mi-a plăcut. Am o pianină acasă, aşa că am început foarte repede“, a declarat Gabriel.

La vârsta de 7 ani, Gabriel a început cursurile la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“ din Capitală şi a început astfel să studieze zilnic instrumentul preferat. „Dacă nu fac chiar şi două zile orele la pian, se simte. Îmi revin repede, dar o perioadă se observă lipsa de antrenament“, a mărturisit Gabriel Şandru.

Emoţii mari pe scenă

Deşi are o vârstă fragedă, Gabriel are un program foarte încărcat. După orele de la şcoală, el exersează ore bune la pian. Gabriel recunoaşte că, în ciuda repetiţiilor, el este un copil emotiv şi de multe ori îi este teamă să participe la concursuri, din cauza tracului. „Nu sunt o fire competitivă. La un concurs îmi tremură mâinile foarte rău. Când eram mai mic, la un festival, de emoţie m-am încurcat. Desigur, m-am oprit şi am început din nou cântecul“, a spus pianistul.

În ciuda tracului de care speră să scape, Gabriel a reuşit să câştige premii la festivalurile la care a participat. Prima confirmare a talentului său, locul al III-lea la Concursul de Interpretare Muzicală din Câmpina, l-a luat când era încă la grădiniţă, la grupa de preşcolari.

Au urmat multe alte premii la concursurile naţionale. Din lunga lui colecţie fac parte locul al II-lea la Concursul Naţional de Teoria Muzicii, din acest an, dar şi marele premiu la Concursul Naţional de Interpretare de la Palatul Naţional al Copiilor. Emoţiile îl determină pe Gabriel să se antreneze mult mai mult pentru a câştiga ceva. „Dacă nu urc pe podium la un festival, nu sunt deloc supărat. Îi apreciez pe câştigători şi mă antrenez mai mult pentru următoarea competiţie.

Îi place să compună

Chiar dacă la cursurile de la şcoală Gabriel învaţă piesele marilor clasici, el spune că îi place foarte mult să compună. „Mi-a plăcut încă de mic să creez piesele mele. Desigur, doar le cânt, nu le scriu pe note. În fiecare zi fac ceva, în funcţie de stare“, a afirmat puştiul. Gabriel crede că a moştenit pasiunea pentru muzică de la tatăl său, Nicuşor Iulian, profesor de chitară şi flaut.

Tânărul recunoaşte că a fost întotdeauna atras de instrumentele muzicale. „Când eram mic, mă atrăgea chitara, dar doar ca hobby, nu să mă specializez. Acum îmi plac tobele“, conchide Gabriel.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce muzică îţi place să asculţi?
Ascult muzică clasică, dar şi rock. Formaţia mea preferată este Deep Purple, pe care am început s-o ascult mai mult obligat de tata pentru solourile de clape. Desigur, ascult şi muzică la radio. Îmi plac foarte mult piesele lui Michael Jackson.

Ce muzică îţi place să interpretezi?
Melodiile lui Mozart şi Beethoven. Mai încerc să cânt la pian piesele lui Robbie Williams sau pe cele ale regelui pop, Michael Jackson.

Ce-i place

 „Îmi place foarte mult să merg cu bicicleta, aşa că mă plimb de fiecare dată când sunt la ţară. Ador să mă joc pe calculator şi fac asta de fiecare dată când am puţin timp liber. Jocul meu preferat a fost GTA San Andreas“, a spus Gabriel.

Ce nu-i place


„Nu-mi place deloc să alerg, pentru că obosesc foarte repede. De asemenea, nu-mi place când am prea multe teme şi sunt nevoit să stau mult la masa de scris“, a declarat şcolarul.

Profil

Născut. 1 martie 1999, Bucureşti
Studii. Elev în clasa a IV-a la Liceul de Muzică „Dinu Lipatti“
Familie. Este singur la părinţi

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite