UPDATE Nea Vasile: „Nu am avut o schiţă cu locul exact unde se afla cablul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Muncitorul care a tăiat cablul de înaltă tensiune a povestit pentru „Adevărul de Seară“ cum s-a întâmplat incidentul. Bărbatul susţine că de vină ar fi şi reprezentanţii Enel pentru că nu le-au furmizat o schiţă cu locul exact unde era îngropat cablul. 

Nea Vasile a fost de acord să povestească în exclusivitate reporterilor „Adevărul de Seară“ ce s-a întâmplat miercuri, când a tăiat cablul de înaltă tensiune ce leagă staţiile electrice Fundeni, Obor şi Centru.

Bărbatul spune că el nu are nicio vină în ceea ce s-a întâmplat. „Noi am săpat manual în zona aceea, după cum ne-au zis cei de la Enel, până am dat de o ţeavă, unde am crezut că este cablul de înaltă tensiune. După ce ne-am asigurat că aceasta este protejată, am continuat săpăturile cu lopata până la 2,10 metri. Şeful de echipă mi-a spus că pot să intru cu excavatorul şi eu am trecut la treabă. Sunt doar un mecanic de utilaj, nu iau decizii“, susţine bărbatul.

„S-a auzit o bubuitură puternică şi a început să iasă fum“
Când a ajuns la doi metri şi jumătate, unde era îngropat cablul electric, nea Vasile l-a agăţat cu un dinte de la cupa excavatorului. „S-a auzit o bubuitură puternică şi a început să iasă fum. M-am speriat şi am oprit repede motorul. Nu mi-am dat seama, pe moment, că s-a oprit curentul. De unde era să ştiu?“, povesteşte angajatul SC Dinamic Company SRL.

Bărbatul spune că de vină sunt şi cei de la Enel de ce s-a întâmplat pentru că nu au furnizat un plan cu locul exact unde se afla cablul. „De 20 de ani de când lucrez pe excavator nu mi s-a întâmplat să nu am o schiţă a locului exact unde se află îngropat un cablu“, a mai declarat, pentru „Adevărul de Seară“, nea Vasile, supărat că i s-a întâmplat nenorocirea asta.

Lucrările sistate pe 40 de străzi din Capitală
Greşala este în prezent analizată de către o comisie de la Primăria Capitalei care va hotărî ce măsuri se impun.
„Firma a încălcat multe dintre prevederile stipulate în avizul primit de la Enel. Deocamdată am luat mai multe măsuri pentru a ne asigura că incidental nu are un impact real. Dacă se rupe şi cel de-al doilea cablu, peste 150.000 de consumatori rămân fără current electric“, susţine Mădălin Dumitru, director la Primăria Capitalei, care se ocupă analizarea incidentului de pe Fundeni.

Astfel, Municipalitatea a trimis ordin către toate instituţiile publice locale să sisteze lucrările pe cele peste 40 de străzi pe sub care trece cablul de siguranţă, până când se va remedia problema.

„De asemenea, în cazul în care există posibilitatea de suprasolicitare a celui de-al doilea cablu, avem în vedere oprirea electricităţii la anumiţi abonaţi, pe intervale orare“, a mai declarat Mădălin Dumitru.

Enel susţine că există o hartă exactă a locului unde există hartă

Reprezentanţii Enel Distribuţie Muntenia susţin că a fost pusă la dispoziţia firmei Dinamic Company SRL o hartă cu locul exact unde se afla cablul de înaltă tensiune. „Noi am pus la dispoziţia agentului economic SC Dinamic Company SRL în timp util harta exactă a zonei în care se afla respectivul cablu subteran de înaltă tensiune. Mai mult, un reprezentant al Enel Distribuţie Muntenia s-a deplasat la faţa locului şi a marcat cu vopsea zona în care s-a solicitat efectuarea de săpături manuale, tocmai pentru preîintâmpinarea unei eventuale avarieri a cablului“, se arată într-un comunicat venit pe adresa redacţiei.
 

UPDATE Sâmbătă 16.00 :

Echipele Enel Distribuţie Muntenia şi cele ale contractorilor continuă şi la această oră efectuarea lucrărilor pentru remedierea defecţiunilor produse la cablul de înaltă tensiune avariat.

„Estimăm că pe parcursul acestui week-end lucrările să fie finalizate şi alimentarea cu energie electrică să poată fi reluată în condiţii normale. Până la finalizarea lucrărilor, solicităm în continuare locuitorilor din municipiul Bucureşti să reducă, pe cât posibil, consumul de energie electrică pentru a preîntâmpina producerea unei avarii de proporţii. Enel Distribuţie Muntenia îşi rezervă dreptul ca, după derularea analizelor preliminare privind producerea acestui incident, să acţioneze conform prevederilor legale, inclusiv pentru recuperarea prejudiciului.
“, au declarat reprezentanţii Enel, pentru „Adevărul de Seară“. 


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite