Bucureşti: Diana Năstase, în paşi de balet prin viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasiunea pentru dans a determinat-o pe Diana să se înscrie la un liceu de specialitate unde putea să danseze în voie.

„Şcoala mi se părea prea uşoară, aveam nevoie de mai mult efort. Vroiam să îmi depăşesc limitele“, afirmă balerina în vârstă de 19 ani. Astfel, ea a dat examen la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din Capitală.

„Audiţia nu a fost grea deloc, m-a dezbrăcat să vadă dacă am conformaţia unei balerine şi mi-au testat elasticitatea. În acelaşi timp, au verificat dacă am ureche muzicală“, spune tânara.

În schimb, viaţa la liceu nu a fost la fel de uşoară. Diana, ca şi ceilalţi elevi, primea un instructaj sever, ca la armată, „dar mi-a prins bine acest control“, adaugă ea.

Primul dans al Dianei a fost mazurk pe scena Teatrului Naţional. De atunci au urmat multe alte reprezentări pe scenele autohtone, dar şi internaţionale. Ea a dansat două săptămâni în Italia, la Salermo, în cadrul „Galei di Ganza Europe Academy“, iar în Germania a dansat pentru o firmă de vinuri din München.

De altfel,  tânăra a făcut stagiul de dans contemporan la Sibiu sau cel de două săptămâni din Bucureşti cu profesorul Massimo Gerardi.

Deşi a terminat liceul de balet, tânăra se simte atrasă mai mult de dansul contemporan. „Dansul contemporan îţi permite să dansezi mai multe stiluri, nu este la fel de riguros ca baletul.Cred că dansul contemporan este perfect pentru personalitatea mea“, mărturiseşte ea.

În şcoală ea a învăţat dans popular, repertoriu de ansamblu şi pian pentru a-şi dezvolta urechea muzicală. „Este bine că nu fac mereu acelaşi lucru. Întdeauna ai ce să înveţi“, adaugă ea.

De-a lungul vieţii de balerină, Diana a întâmpinat multe greutăţi. „Nu am avut copilărie, la liceu eram controlaţi tot timpul“ spune tânăra. De asemenea, în acest sport investiţiile nu sunt pe măsură.

„Nu avem nici măcar duşuri la liceu, iar fiecare dintre noi trebuie să-şi cumpere poantele. Înainte ni le dădeau gratis, acum nu mai fac asta. Mulţi copii nu îşi permit să dea banii pe poante“, declară Diana.

În acest domeniu câştigurile variază. „Se câştigă aproxiamtiv 200 de lei pe un spectacol, aşa că trebuie să ai cât mai multe spectacole. Se mai ivesc oportunităţi unde trebuie să dansez şi sunt plătită bine, dar asta se întâmplă foarte rar“, declară balerina.

Tânăra deja s-a gândit la viitor. Ea va urma cursurile Facultăţii de Coregrafie din Bucureşti şi va începe o colaborare cu  Opereta Română „Ion Dacian“. „Sunt foarte fericită. Asta îmi doresc să fac toată viaţa: să dansez“ spune entuziasmată Diana.

Profil
Născută: 16 februarie 1990
Studii: Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“ din Bucureşti
Familie: are un frate mai mare cu trei ani

Ce-i place
„Ador să ies cu prietenii şi să mă uit la filme. Îmi place să citesc, dar numai cărţile care au un titlu interesant. Celelalte nu mă atrag“, spune Diana. Ea adaugă că îi place la nebunie să asculte muzică, cântăreţul ei preferat fiind Michael Jackson.

Ce nu-i place
„Nu îmi plac oamenii falşi şi urăsc minciunile lor. De asemenea, nu sufăr agitaţia  din jurul meu. Eu sunt o persoană calmă şi nu-i înţeleg pe cei care fug dintr-o parte în alta. Alt lucru  pe care îl detest este cearta“, declară tânăra.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îţi place cel mai mult să interpretezi?
Umbrele din actul doi din Baiadera este dansul emu preferat. Cred că mă reprezintă cel mai bine. Povestea mă emoţionează aşa că dansez cu cea mai mare plăcere.

Ce alegeai dacă nu făceai balet?
Nu cred că puteam să renunţ la dans, poate făceam salsa dacă nu balet. Mă atrăgea şi ideea de a fi studentă la Academia de Poliţie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite