EXCLUSIV Mâna întinsă face cel puţin un milion pe seară. Vezi cum o duc cei care s-au născut cerşetori (CAMERA ASCUNSĂ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Condamnaţi să-şi câştige dreptul la pâine încă din faşă – este povestea tristă, dar adevărată, a zeci de prunci scoşi la cerşit, în Centrul Vechi, chiar de cele care ar trebui să-i protejeze, mamele lor. Odată cu terasele, pe Lipscani şi Smârdan s-au înmulţit şi cerşetorii.

Joi seara, aproape de miezul nopţii. Plouă atât de tare încât ţi-ar fi milă să laşi şi un câine afară. Nu la fel de sensibilă este o fătucă blondă, în ţoale jerpelite, care-şi cară pruncul de nici doi ani, ud leoarcă, pe la fiecare masă din Centrul Vechi, milogindu-se după bani.

Mâna întinsă face 1 milion pe seară

image

„Vă rog să ne ajutaţi. Avem nevoie de bani să plătim chiria”, încearcă fata de 17 ani să explice unui grup de bărbaţi chercheliţi bine. Aţâţaţi de prezenţa cerşetoarei, beţivii au început să danseze în jurul ei, luând-o la mişto. Copilul, martor forţat la scenele zgomotoase, începe să plângă. Nu de-ajuns însă să-i convingă pe clienţi să le arunce un ban. Nemulţumită, mama iese afară pentru a-şi face „inventarul” monetarului până la acel moment. Şi-a sprjinit bebeluşul de umăr, a scos un teanc de bani din buzunar şi a început să numere fără să se oprească: adunase circa 100 de lei.

De sub bluza ponosită a scos apoi un mobil şi a dat un telefon, explicându-se, nervos, minute în şir, unui interlocutor. Reporterii „ADS”, pretinzând că sunt membrii unei organizaţii pentru protecţia copilului, au abordat-o la intrarea pe strada Şelari. După reacţia ei, am intuit că nu era prima dată când i se cerea socoteală pentru felul în care îşi exploata copilul.

„Vă rog să nu mi-l luaţi. Mai stăm puţin şi plecăm. Ştiu că nu e bine, dar cei de la terase mă cunosc, nu-mi zic nimic. Vin în fiecare zi din Baicului. Banii, cam 40 de lei, nu-i dau nimănui, plătesc chiria cu ei. Am rămas singuri, tatăl copilului ne-a părăsit”, îşi plânge ea soarta.

O lege ticăloasă

Pe aceşti copii abuzaţi nici măcar legea nu-i apără. Mamele nu plătesc amenzile, motiv pentru care sancţiunile se prescriu. Potrivit articolului 36 din Legea 61/1991, părinţii care încurajează copiii la cerşetorie riscă amenzi de la 100 la 500 de lei.

„«Arma» pe care o avem e procesul verbal de contravenţii. Şi tragem în gol. Cerşetorii nu plătesc amenda şi revin în stradă de fiecare dată. O pedeapsă complementară care ar fi utilă în acest caz o reprezintă introducerea muncii în folosul comunităţii”, ne-a declarat Răzvan Popa, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale.

Mamele își scot copiii la cerşit 

Reporterii ADS au testat reacţia trecătorilor la vederea unei cerşetoare cu un bebeluş în braţe. Rezultatul a fost concludent: oamenii sunt mult mai uşor de impresiont la vederea unui copil. În jumătate de oră, reporterii ADS au strâns 13 lei. 

Fenomenul cerşetoriei este des întâlnit în zonele aglomerate ale Capitalei, unde găseşti, în permanenţă, o mamă cu un copil în braţe care te opreşte pentru un leu sau un colţ de pâine. O tânără de 17 ani, cu un prunc în braţe, cere bani pentru chirie. Un copil de 15 ani stă în faţa bisericii de pe Calea Victoriei, cerşind pentru ca familia lui să aibă ce să bea. Acestea sunt doar câteva din cazurile depistate de reporteri în Centrul Istoric al Capitalei.

„Cunosc psihologia maselor”, spun reprezentanţii Poliţiei Locale, „copiii impresionează mult mai uşor”. Am testat această teorie.

Îmbrăcat în haine poposite şi cu un bebeluş de jucărie pe post de copil, reporterul ADS a convins, printr-un simplu „Ajutaţi-ne, vă rugăm!”, zeci de bucureşteni să îşi caute prin buzunare.


Am adunat 13 lei în 30 de minute, cu o păpuşă de cârpe


Câţi cerşetori, atâtea metode. Ne-au spus-o poliţiştii locali care patrulează fiecare colţişor al Lipscaniului şi care i-au amendat, de-a lungul timpului, pe toţi milogii din zonă. „Un român «şcolit» în Italia a câştigat o avere după ce a confecţionat o păpuşă din cârpe pe care a folosit-o peste graniţă, la cerşit”, ne-a detaliat Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale.

Jurnaliştii „ADS” au vrut să testeze această metodă, iar rezultatele au fost uimitoare. Am îmbrăcat o păpuşă în mai multe eşarfe, cât să pară de dimensiunile unui bebeluş real, ne-am luat haine ponosite şi ne-am aşezat în faţa unei shaormerii la intrarea în Centrul Vechi, pe unde trec, în fiecare minut, zeci de persoane.

Aproape 1.000 de euro pe lună

În tot acest timp, un echipaj al Poliţiei Locale ne supraveghea pentru a preveni un eventual conflict cu vreun cerşetor al zonei, supărat că i-am încălcat teritoriul.

În decurs de 30 de minute, cu un simplu „Ajutaţi-ne, vă rugăm!”, am strâns 13 lei. O singură persoană a fost interesată să vadă ce se ascunde dincolo de cârpe, restul au cotrobăit prin buzunare după mărunţiş, impresionaţi de cartonul pe care scria „Ajutaţi-mă. Sunt un copil mic şi bolnav”. Au fost însă şi bucureşteni care nu au căzut în plasa noastră. „Du-te, femeie, la muncă, nu mai întinde mâna!”.

Alţii au fost atât de impresionaţi încât au plusat până la 5 lei. La sfârşitul experimentului, am făcut un calcul din care a rezultat că, într-o lună întreagă, unui cerşetor îi intră în buzunar cel puţin 4.000 de lei.

 Milog la 15 ani: „Cerşesc ca să-şi ia mama spirt, să-l bea”

Florin este un băiat de 15 ani pe care l-am găsit trist, cu mâna întinsă, în faţa bisericii Zlătari. Puţin intimidat de prezenţa poliţiştilor, ne-a povestit cât cîştigă pe zi şi ce face cu banii.

„Nu mă pune nimeni să cerşesc, dar părinţii mei ştiu. Eu scot cam 20 de lei pe zi, dar câteodată mi-i fură nişte băieţi mai mari. Mă bagă aici în spatele bisericii şi mă dezbracă. Şi le dau banii, că mi-e frică. Degeaba au vorbit părinţii mei cu ei, că nu mă lasă în pace”, spune el.

Băiatul ne-a spus că locuieşte în zona George Coşbuc, alături de mama, tatăl, două surori şi un frate.

„Nu avem bani, cerşim ca să avem cu ce lua mâncare. Şi părinţii mei cerşesc pe la Tribunal. Eu îi dau banii mamei, cumpără mâncare cu ei, dar uneori şi spirt, ca să-l bea. Sora mea mai mare are zece clase, ea nu cerşeşte, iar aia mică e cam nebună. Nici fratele meu nu scoate bani, le cam are cu drogurile”, a mai povestit Florin.

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite