Bucureşti: Vicenţiu Ciorbaru a fost premiat de NASA pentru o staţie pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul născut la malul Mării şi „emigrat“ la Bucureşti a conceput parte de automatizare a unei posibile aşezări umane pe lună. NASA i-a premiat pe el şi colegii lui pentru ingeniozitatea proiectului.

Profil

Numele complet: Vicenţiu-Marian Ciorbaru
Născut: 8 septembrie 1991, la Constanţa
Studii: Şcoala generală la „Liceul Ovidius“ din Constanţa; elev la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Bucureşti.

Familie: singur la părinţi; are o căţeluşă (Perla), o iguană (Lizzie) şi câţiva peşti.
Experienţă: Premiul I la Concursul de design ştiinţific „International Space Settlement Design Competition“, organizat de NASA în perioada 31 iulie-3 august 2009.

Mai citeşte şi:
Iuliana Balteş, medicul care te învaţă să devii adult
Andrei Gheorghe a creat o poezie folosindu-se de Twitter
Luciana Grosu, tânăra poetă îndrăgostită de fantastic
Alina Stoica face broşe din nasturi şi din lut polimeric

Ayiana Lee Anderson, o mică Beyonce cu origini româneşti
Elisabeta Pricop, ucraineanca îndrăgostită de graiul românesc
Bogdan Tătăroiu, de profesie olimpic la informatică
Petre Flueraşu, bucureşteanul care scrie poezie japoneză

Mihaela Georgescu- până la 22 de ani a fost numai şefă

Vicenţiu a participat pentru prima oară la concursul internaţional de design, spre deosebire de colegii săi de echipă. El a fost cooptat în echipa „Vulture Aviation“ prin intermediul unui coleg din şcoala generală şi astfel a ajuns să se ocupe de partea de automatizare a proiectului (automation engineering) şi să contribuie la realizearea designului unei baze umane pe Lună din anul 2050.

„Am fost coleg de clasă cu Roman Mihai, cel care a fost preşedintele «Companiei» (nr. termen folosit de organizatorii concursului pentru a desemna echipele) şi el m-a invitat să particip pentru că ştia că lucrez în 3D. Eu fac şi programare pe calculator, dar îmi place să lucrez şi în 3D şi pentru asta m-au luat în echipa lor“, spune Vicenţiu.

Elevii români au avut misiunea să realizeze în trei zile şi două nopţi designul unei staţii umane pe Lună, pe baza unui set de cerinţe foarte stricte, elaborat de echipa de specialişti a NASA, numit Request for Proposal (RFP).

Despre experienţa pe care a avut-o în Statele Unite, Vicenţiu povesteşte: „M-a impresionat posibilitatea de a colabora cu alţi 42 de oameni şi de a vedea cum este într-adevăr atmosfera din industria IT. Nu multe persoane au această ocazie în perioada liceului“.

Vrea să creeze jocuri pe calculator

După liceu, ar vrea să se înscrie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Politehnica Bucureşti, dar nu exclude cursurile de la o facultate din străinătate. „M-am hotărât ca, cel puţin primul an de facultate să-l fac în România. Dacă am ocazia, voi participa şi poate voi reuşi să intru la MIT (Massachusetts Institute of Technology), în America“, mărturiseşte tânărul.

Pe viitor, îşi doreşte să lucreze în domeniul Game Design, adică să creeze jocuri pe calculator. „Întrucât aici intră şi inteligenţa artificială, ar putea fi vorba şi de designul roboţilor în spaţiu. Poate voi face chiar tot jocul sau doar designul personajelor în 3D. Mă pregătesc pentru toată aria aceasta a jocurilor pe calculator“, explică liceanul.

La concursul „INFOEDUCAŢIE“ din anul 2008, Vicenţiu a realizat un soft educaţional împreună cu alţi doi colegi, Ungureanu Daniel şi Cociorbă Ciprian, pentru care au obţinut punctajul maxim. Proiectul s-a numit „Anatomia şi fiziologia ochiului uman“.

„Softul este practic o prezentare a ochiului uman, având ca model o secţiune 3D prin acesta, făcută de mine, care identifică fiecare parte componentă a ochiului. Apoi urmează o verificare a cunoştinţelor, pe aceeaşi animaţie. Am inclus atât o vedere din exterior, cu muşchii ochiului, cât şi o vedere secţionată. Partea forte a proiectului a constat în uşurinţa în utilizare şi în atractivitatea acestuia“, şi-a descris Vicenţiu proiectul.

Întrebări şi răspunsuri

Care este cel mai mare vis al tău?
Eu am spus presei că vreau să devin astronaut (râde). Aici trebuie să ai, în primul rând, un corp care să reziste la forţele din spaţiul cosmic. Mie mi-a fost rău după ce am zburat cu avionul. Să ajung programator la Google aş zice că ar fi cel mai fezabil vis al meu, spre deosebire de astronaut.

Ce pasiuni ai, în afară de programarea pe calculator şi informatica?
Să dansez! Pe CD-ul distribuit presei de către profesorul Băraru este o fotografie cu mine făcută la Houston, în care mă ţineam într-o mână. Îmi place breakdance-ul de acum un an şi jumătate, de când am participat la un curs de dans. M-am întâlnit cu un coleg şi am făcut o trupă. Timp de un an şi ceva ne-am distrat, am fost la baluri ale bobocilor, am participat la concursuri.

Ce-i place
„Îmi place înotul, e un sport pe care îl practic de mic. Am fost înotător de performanţă timp de şase ani, la Constanţa. În afară de asta, stau şi jumătate din zi şi fac probleme de pe site-ul InfoArena, care este un site pentru pregătirea olimpicilor cu probleme foarte grele, de la olimpiade“, mărturiseşte Vicenţiu.

Ce nu-i place
„Nesimţirea şi ignoranţa din Bucureşti, astea ar fi cele două lucruri care nu îmi plac. Lumea este destul de crispată aici, asta am observat, comparativ cu Constanţa“, spune tânărul.

București

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite