Muzica de jazz revine la Casa Studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul de la ora 21.00 cu Mircea Tiberian şi Maria Răducanu inaugurează Clubul „New School of Jazz”. După o pauză mai mare de zece ani se reia tradiţia, unică în Bucureşti, a concertelor de jazz pentru studenţi.

Cunoscut ca „Old School of Jazz”, clubul de jazz al studenţilor a luat fiinţă în anii 60, apoi după o pauză de câţiva ani, a revenit în forţă în anii ‘90. Din această vară, la Clubul „New Scool of Jazz”, tradiţia se reia pentru a treia oară.

A început cu Johnny Răducanu

„Am înfiinţat Clubul de Jazz de la Casa de Cultură a Studenţilor <Grigore Preoteasa>, în anii ‘60 la sugestia lui Ion Iliescu, pe atunci, prin secretar al UTC. Timp de doi ani am susţinut, săptămânal, concerte de muzică de jazz care se bucurau de un succes extraordinar, pentru că jazz-ul era, în epocă, simbolul libertăţii. Din păcate, clubul s-a desfiinţat în 1968, după mişcările studenţeşti din Europa”, îşi aminteşte maestrul Johnny Răducanu.

În anii 60, alături de Jonny Răducanu, au cântat la clubul de jazz al studenţilor şi alţi artişti de marcă, printre care Jancsi Korossy, Dan Mândrilă, Marius Pop, Aura Urziceanu, care au transformat acest club într-un loc de legendă.

La începutul anilor 90, Mircea Tiberian  a fost sufletul noului club, intitulat generic, ”Student Club of Jazz”. Începuse o nouă perioadă de glorie care a durat până în 1996, când rigorile economiei de piaţă au dus la o nouă întrerupere a îndrăgitelor concerte de jazz de la Casa Sudenţilor.

Artişti ai genului, precum Anca Parghel,  Mircea Tiberian, Nicolae Simion, Garbis Dedeian, Dan Ionescu, Eugen Gondi, dar şi veterani precum Johnny Răducanu, Marius Pop sau Dan Mândrilă, făceau săli arhi-pline. Aici au debutat, printre alţii, binecunoscuţii Pedro Negrescu, Maria Răducanu, Cristian Soleanu, Maria Hristea, Sorin Romanescu.

„Tinerii continuă să iubească jazzul”
„După cum am văzut, urmărind concertele care au loc la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti, concertele de jazz continuă să aibă mare priză la public. Acest fapt ne-a determinat să reînfiinţăm clubul de jazz, pe care l-am denumit <New School of Jazz> şi unde, alături de artişti consacraţi şi de maeştrii ai genului, vom promova noile talente, aducând pe scenă elevi şi studenţi premianţi ai concursurilor de jazz”, a spus Anda Avrămuţ, coodonator al Departamentului Cultural din Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.

Şi, pentru că este un club care se respectă, intrarea la concertele de jazz costă 10 lei.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite