EXCLUSIV FOTOGALERIE Muzeul Sportului, joc de glezne până anul viitor: muzeul este inaugurat astăzi dar se deschide în 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii „Adevărul“ au intrat în primul muzeu dedicat sportului românesc din România care este inaugurat astăzi, dar va fi deschis publicului abia peste un an. La deschidere vor fi prezenţi preşedintele României, Traian Băsescu, dar şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Patrick Hickey.

Două etaje cu o capacitate de aproximativ 900 de metri, pardoseală de marmură, lifturi hi-tech şi o arhitectură modernă. Aşa se prezenta ieri noul sediu al Muzeului Sportului de la Casa Olimpică, de pe Bulevardul Mărăşti nr.20A, înainte de marea inaugurare de azi-dimineaţă la care sunt aşteptaţi să participe, printre alţii, preşedintele României, Traian Băsescu, şi preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Patrick Hickey.

Muzeul Sportului

APASĂ PE POZE PENTRU FOTOGALERIE CU MUZEUL SPORTULUI

Clădirea, care a costat aproximativ patru milioane de euro, arată impecabil, iar românii se pot mândri că, în sfârşit, vor avea un loc unde vor putea admira toate trofeele, medaliile şi obiectele cu valoare sentimentală care amintesc de eroii sportului românesc. Din păcate, acest lucru n-o să se întâmple de azi, de mâine, ci poate peste un an, din cauza unor probleme organizatorice ce ţin de Ministerul Educaţiei.

„Aşteptăm de vreo patru luni aprobări de la minister pentru a putea folosi cele aproximativ 500-600 de mii de euro, bani economisiţi de Comitetul Olimpic, care ne vor servi la mobilarea muzeului. Va arăta foarte bine, ceva de genul muzeului «Antipa». După ce vom organiza licitaţia, în două-trei luni va fi gata. Sperăm ca într-un an, de acum, să-l deschidem“, a declarat, pentru „Adevărul“, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Ioan Dobrescu.

Deschis doar pentru copii
El a adăugat că, până atunci, muzeul va fi deschis pentru elevi şi pentru membrii grupurilor şcolare. „Îi vom primi pe elevii şi pe copiii de la grupurile şcolare, fără bani. Ei vor putea vizita etajul al doilea al clădirii, care este amenajat“, a mai spus reprezentantul Comitetului Olimpic.

Directorul muzeului, Vladimir Ene, împreună cu încă doi angajaţi au reuşit să monteze peste 270 de exponate în vitrine şi piesele de mobilier împrumutate de la Muzeul Naţional de Istorie sau de la Muzeul „Antipa“. Într-un spaţiu bine luminat şi primitor, mănuşile primului campion mondial român la box, Nicolae Linca, stau alături de pagaia campionului olimpic la canotaj, Ivan Patzaichin, şi de o statuetă ce o reprezintă pe Nadia Comăneci, când a luat prima notă de zece din istoria gimnasticii, la Olimpiada de la Montreal din 1976.

Paşaport colectiv al echipei naţionale de fotbal
În centrul sălii se află un paşaport colectiv de aproape jumătate de metru folosit de toţi jucătorii români de fotbal care au plecat la Campionatul Mondial din Uruguay, la prima participare a ţării noastre în această competiţie. Pe un perete, stă de pază sabia scrimerului Mihai Covaliu, cea cu care a câştigat medalia de aur la Olimpiada de la Sydney din 2000, iar spre capătul sălii, într-o vitrină, sunt ghetele şi bustiera campioanei la atletism Violeta Beclea Szekely. „Ghetele au trecut prin jocurile olimpice de la Sydney din 2000, unde am câştigat argintul, iar cu bustiera am câştigat titlul european în 2000, la Gent“, a explicat atleta, care este şi director de marketing şi comunicare la Comitetul Olimpic.

10.000
de exponate sunt în subsolul muzeului şi aşteaptă să fie amplasate. Până acum, au fost expuse doar 270.

Medaliile campionilor, salvate din subsolul Muzeului de Istorie
Actualul sediu al Muzeului Sportului, care arată ireproşabil, cel puţin la inaugurare, nici măcar nu poate fi comparat cu vechiul spaţiu, din subsolul Muzeului de Istorie, de pe Calea Victoriei, unde se aflau depozitate cele 10.000 de exponate. Medaliile, trofeele şi echipamentele marilor glorii ale sportului românesc au zăcut mai bine de opt ani într-o cămară din incinta instituţiei, departe de ochii vizitatorilor.

Muzeul nu mai funcţiona ca o expoziţie care să poată fi vizitată, ci ca un bâlci care se muta din oraş în oraş când directorul instituţiei de atunci, Nicolae Petrescu, mai „prindea“ câte o colaborare. Acum, planurile pentru noul sediu sunt măreţe.

Împărţire pe tematici
Actualul director, Vladimir Ene, vrea să împartă sediul după două tematici: primul etaj să fie dedicat în exclusivitate Jocurilor Olimpice, iar etajul al doilea, istoriei sportului, în general. „Aş vrea ca la primul etaj să facem un «Hall of Fame», un turn pe care să montăm tot felul de medalii, trofee, diplome şi steaguri de la olimpiade. De altfel, vreau să punem o plasmă pe care să ruleze imagini cu momente marcante din sport şi să se audă imnul României. Să creăm, astfel, o atmosferă frumoasă“, a spus Vladimir Ene.

Reprezentanţii COSR se aşteaptă ca, odată cu această mutare a sediului, românii să vină să admire realizările sportului. „Oamenii au devenit mai avizi de cultură şi există mult interes pentru sport, mai ales acum, când totul va fi foarte organizat“, a subliniat Violeta Beclea Szekely.
 
Exponate din secolul al XVIII-lea
Cele mai vechi obiecte ale Muzeului Sportului, printre care se numără şi un tratat de călărie, datează din perioada anilor 1700. Un alt exponat de valoare este prima distincţie decernată ţării noastre la o olimpiadă plină, desfăşurată în 1924 la Paris. Este vorba despre o medalie de bronz câştigată de reprezentativa de rugby masculin. Printre cele mai frumoase obiecte din muzeu este trofeul obţinut de Marin Butculescu şi Ernest Urdăreanu la Cursa de Raliu desfăşurată în 1931 la San Remo.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite