Muzeul Satului, mai mare de anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua suprafaţă, situată în partea sudică a muzeului, va găzdui, începând din luna mai a acestui an, case specifice mai multor zone ale ţării, o biserică şi o şcoală, ambele  funcţionale, dar şi o alee a minorităţilor.

Cel mai cunoscut muzeu în aer liber din ţară, Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“, va inaugura în luna mai o nouă zonă, denumită Sectorul Sud, care deşi nu va fi gata în totalitate, le va permite vizitatorilor să asiste la amenajarea şi reconstruirea caselor amplasate pe această suprafaţă de 3,5 hectare.

Aceasta va cuprinde pe lângă alte gospogării specifice etniilor din România şi câteva clădiri funcţionale precum o şcoală, o biserică şi un han.

Lucrările de amenajare a noii suprafeţe vor costa în jur de două milioane de euro, iar o parte din bani vor veni de la Ministerul Culturii şi restul, din sponsorizări.

Terenul obţinut a fost în 1990 de reprezentanţii muzeului, însă până de curând nu a fost decât un spaţiu părăsit pe care monumentele aduse stăteau îngrămădite printre bălării. Abia în anul 2007 conducerea muzeului a întocmit un proiect care viza amenajarea suprafeţei. Întregul spaţiu a fost regândit, 12 case, din diferite zone ale ţării, fiind deja montate. Unele au fost luate din muzeul vechi, altele aduse din ţară.

De câteva săptămâni muncitorii lucrează de zor, iar o parte dintre case au fost amplasate, altele restaurate, iar Bisericii i-au găsit un loc în centru.

„S-au finalizat lucrările la infrastructură, alei, canalizare şi la inelul anti-incendiu necesar unui asemenea muzeu. Chiar dacă nu va fi gata, vom primi vizitatorii care vor vedea cu această ocazie cum se construieşte practic un muzeu al satului“, a declarat Paulina Popoiu, directorul Muzeului „Dimitrie Gusti“.

Cununii la biserica din muzeu

Nici bine nu a fost inaugurată, bisericuţa din noua parte a muzeului a şi primit numeroase solicitări de oficiere a cununiilor religioase. „Foarte mulţi tineri sună şi întreabă de căsătorii la această biserică. Ea este aşezată, însă vrem întâi s-o sfinţim, iar după 1 iunie se pot oficia cununii religioase şi se vor ţine slujbe“, a mai spus directorul muzeului.


Noul sector al muzeului va fi unul funcţional, punând astfel bazele unei comunităţi interactive, inedite în lumea muzeală din România. La şcoala de tip „Spiru Haret“, cel mai vechi stil de astfel de edificiu din ţară, se vor ţine cursuri despre tradiţii, obiceiuri şi sărbători creştine, iar la han se vor servi mâncăruri tradiţionale româneşti.

De asemenea, alături de biserică, şcoală şi han, vor mai fi o cabană de silvicultori, un atelier de fierărie, dar şi un „spital al păsărelelor“. „Vrem ca toată zona nouă să fie funcţională, un spaţiu în care meşteri din toată ţara vor face demonstraţii.

Va găzdui nenumărate spectacole şi târguri, iar în spaţiul pentru copii se vor desfăşura jocuri tradiţionale precum oina“, a mai adăugat Paulina Popoiu.

Peste 300.000 de vizitatori în 2010

Cel mai apreciat muzeu al Bucureştiului atât pentru străini, cât şi pentru români este Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“. Anul trecut peste 300.000 de persoane i-au trecut pragul.

Dintre aceştia, 180.000 de musafiri au venit din Germania, Franţa, Spania, Japonia, Bulgaria, Israel, Grecia şi Italia.
Festivalul Culturii Thailandeze, organizat la 18 septembrie 2010, a atras 15.000 de vizitatori într-o zi, iar la 15 mai, o zi cu trafic de vârf, 3.500 de oaspeţi au intrat în muzeu între orele 9.00 şi 14.00.

În topul celor mai vizitate obiective de acest gen din Capitală, Muzeul Satului este urmat, la o distanţă semnificativă, de Muzeul Naţional de Artă al României care a avut, anul trecut, un număr total de 82.000 de vizitatori.

Pe locul al treilea se clasează Muzeul Municipiului Bucureşti căruia i-au trecut pragul, în anul 2010, 80.000 de persoane.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite