Muzeul Aviaţiei, temelie pentru cartier ANL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Local al Sectorului 2 a decis, prin Hotărârea nr.44 emisă anul acesta, la 18 martie, să ridice un cartier ANL în locul muzeului administrat de Ministerul Apărării Naţionale. Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale nu ar spune nu transferului, dar pune condiţii: o parte din locuinţe să revină militarilor forţelor aeriene.

Criza locuinţelor din sectorul 2 îl determină pe edilul Neculai Onţanu să caute noi amplasamente pentru viitoare cartiere ANL. Unul dintre locurile vizate de primărie este chiar Muzeul Aviaţiei, situat pe strada Fabrica de Glucoză nr. 2-4, sector 2.

Imobilul se află, în prezent, pe domeniul public al statului şi este administrat de Ministerul Apărării Naţionale a României (MApN), iar informaţia potrivit căreia se vrea transferul clădirii la administraţia locală  a apărut într-un articol din revista de luna aceasta a Primăriei Sectorului 2, “Foişorul de Foc”. În articol se precizează că primăria a solicitat transmiterea în proprietatea publică a Sectorului 2 şi administrarea de către Consiliul Local al Sectorului 2 a unor suprafeţe de teren ce aparţin Ministerului Apărării Naţionale a României (MApN), printre care, 11,9 hectare în strada Fabrica de Glucoză nr.2-4.

Informaţia provine din Hotărârea Consiliului Local Sector 2 nr.44, emisă la data de 18 aprilie 2010 şi publicată pe site-ul primăriei, document ce se referă exclusiv la terenul pe care se află Muzeul Aviaţiei.

Îngrijoraţi de aceste intenţii, membrii Asociaţiei Aripi Româneşti sunt hotărâţi să declanşeze o campanie publică menită să salveze Muzeul Aviaţiei de la desfiinţare.

Edilul Onţanu neagă
În opinia primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, îngrijorarea celor de la Aripi Româneşti este “absolut în afara informaţiei corecte”. Edilul mai spune că este exclus ca Muzeul Aviaţiei să fie afectat de solicitarea de transfer de proprietate, care ar duce la desfiinţara acestei instituţii de cultură.

Afirmaţiile lui Onţanu sunt însă în totală contradicţie cu textul Hotărârii nr. 44 a CLS2, din 18 aprilie 2010. “Chiar la primul punct al acestui document, care se referă, exclusiv la suprafaţa de teren pe care se află Muzeul Aviaţiei, se hotărăşte ca acest loc să fie destinat construirii de locuinţe ANL”, menţionează Dragoş Dobre, vicepreşedintele Asociaţiei Aripi Româneşti.

Ministerul pune condiţii
Reprezentanţii MApN susţin că Muzeul Aviaţiei este o instituţie de prestigiu şi că actualul sediu corespunde pe deplin cerinţelor sale de desfăşurare a activităţilor pentru care este destinat. Cu toate acestea, maiorului Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN, susţine că suprafaţa excedentară a muzeului să fie alocată construirii de locuinţe ANL, dintre care, 30-40% să revină militarilor forţelor aeriene. În acest sens, specialiştii din comisiile ministerului şi din Statul Major General vor formula avizul final de transfer care va fi înaintat Guvernului.

„Ne temem că patrimoniul valoros al muzeului va ajunge în pericol de degradare, prin cine ştie ce depozite”, a declarat Dragoş Dobre.

“Aripi Româneşti” protestează
Muzeul Aviaţiei se află în actuala locaţie de la începutul anului 1990.
Printre exponatele din istoria aviaţiei româneşti pe care le găzduieşte, la loc de frunte se află cele legate de Traian Vuia şi Aurel Vlaicu, ca şi arhiva Henri Coandă. Aceasta este o colecţie unică în lume, alcătuită din 80 de colete doar în parte cercetate, diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise, scrisori şi obiecte personale rămase de la marele inventator al motorului cu reacţie şi al efectului care îi poartă numele.

“Vom declanşa campania publică de apărare a Muzeului Aviaţiei, pentru că  nu vrem ca valorile de patrimoniu pe care le găzduieşte să fie periclitate. De asemenea, dorim ca muzeul să-şi păstreze sediul actual şi pentru că permite organizarea de evenimente spectaculoase, la care poate participa un public numeros”, a explicat Dargoş Dobre, vicepreşedintele Asociaţiei Aripi Româneşti. El a dat ca exemplu evenimentul organizat anul acesta, în luna martie, când la Muzeul Aviaţiei s-au reîntâlnit, după 66 de ani, doi foşti aviatori eroi, adversari în cel de al Doilea Război Mondial, românul Ion Dobre şi americanul Barrie Davis.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite