DECIZIE: Mutarea Halei Matache, blocată în instanţă. Vezi aici cum arată zona din cauza lucrărilor la Bulevardul Uranus VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Monumentul istoric nu mai poate fi deplasat din calea viitorului Bulevard Uranus, după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis că proiectul demarat de Primăria Capitalei nu are utilitate publică. Lucrarea de infrastructură care presupune legarea Pieţei Victoriei de Piaţa Constituţiei a fost contestată de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. 

Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti pune punct demolărilor ce vizau clădirile monument-istoric din zona Berzei-Buzeşti. Una dintre cele mai relevante urmări a acestei hotărâri este faptul că Hala Matache va rămâne acolo unde este şi constructorii nu se vor putea atinge de ea. „În zonă se aflau opt clădiri, dintre care şapte monumente istorice, ce urmau să fie demolate sau translatate. Pentru asta au nevoie de utilitate publică", a spus Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. 

Proiect de interes major

Hala Matache, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Bucureştiului, urma să fie mutată câţiva metri mai în spate faţă de locul unde se află acum, pentru a putea face loc Bulevardului Uranus. „Ca să mute Hala Matache, trebuiau să fie făcute exproprieri în cazul a două clădiri din zonă. Nu mai pot face exproprierile pentru că nu mai au utilitate publică", a mai spus Nicuşor Dan.

VIDEO Buzeşti-Berzei nu mai este de utilitate publică

Gheorghe Udrişte, fostul director de infrastructură din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), preşedinte al Comisiei de Licitaţii pentru Bulevardul Uranus,  spune că ar exista variante prin care lucrările să continue, şi hala să nu fie afectată. „În proiectul iniţial am avut în vedere faptul că trotuarul ar putea fi făcut prin partea dinspre Buzeşti. Există posibilitatea ca anumite zone să fie restrânse. Pot fi realizate artificii ca să se protejeze monumentul istoric, şi să se facă şi proiectul", a explicat, actualul director al Metrorex. Acesta rămâne, însă, pe poziţie şi spune că Buzeşti-Berzei este „un proiect de interes major, de utilitate sută la sută publică, necesar Bucureştiului". Lucrările la Bulevardul Uranus stagnează de aproape două săptămâni.

Tergiversări pe şantier

Înainte ca acestea să fie reluate, reprezentanţii PMB se vor întâlni cu ONG-urile pentru a găsi soluţii de continuare a lucrărilor, care să nu implice demolarea sau mutarea clădirilor monument-istoric din zonă. Totuşi, decizia magistraţilor nu este acceptată uşor de reprezentanţii Primăriei. „Este de utilitate publică până se judecă fondul. Încă nu s-a judecat fondul. Este un proiect pentru cetăţeni, pe care Primăria Generală îl face pentru binele urbei. Precum Pache Protopopescu, primarul general  o să rămână omul care a făcut bulevarde mari, proiecte mari. Peste trei, patru, cinci anişori vom fi cu toţii mulţumiţi că circulăm repede", a spus Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei de infrastructură din PMB.

Exproprierile care s-au făcut în 2010 pentru construirea bulevardului care va face legătra între centru şi sud au adus după ele zeci de procese pentru Primăria Capitalei. Locuitorii din zonă au fost evacuaţi în toiul iernii şi despăgubiţi cu sume mult sub preţul pieţei. „S-a creat cadrul ca în cazul în care nu accepţi suma pe care ţi-o oferă ei, să zbori din casă fără niciun ban. Nu poţi să negociezi nimic. Dacă spui nu, ca în cazul nostru, urmează un proces lung, de ani buni, ca să primeşti banii", a spus Mihai Badea, avocat, unul dintre foştii locatari de pe Berzei.

Construcţie cu scandal şi demolări

Evacuarea familiilor care locuiau pe Berzei s-a făcut în  6 decembrie 2010 pentru a lăsa  buldozerele să demoleze, chiar dacă, conform Legii 202/2010, este inter­zisă  evacuarea între  1 decembrie şi 1 martie. "Am avut un preaviz de doar trei zile să părăsim casa. Chiar în ziua în care am plecat, la ora 3.00 au venit cu buldozerele să demoleze casa", a povestit Mihai Badea. Locatarii care au rămas au avut parte de întreruperi constant de current electric, sau internet din cauza lucrărilor din zonă.

"Ca să mute Hala Matache, trebuiau să fie făcute exproprieri în cazul a două clădiri din zonă. Nu mai pot face exproprierile pentru că nu mai au utilitate publică."
Nicuşor Dan
preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite