Moşii de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, în ajunul sărbătorii de Pogorâre a Sfântului Duh în lume şi a Rusaliilor, românii îşi comemorează morţii. La acest praznic al Moşilor de vară, în toate lăcaşurile ortodoxe se

Mâine, în ajunul sărbătorii de Pogorâre a Sfântului Duh în lume şi a Rusaliilor, românii îşi comemorează morţii. La acest praznic al Moşilor de vară, în toate lăcaşurile ortodoxe se oficiază slujbe de pomenire a tuturor celor trecuţi la viaţa veşnică - rude şi prieteni.
Urmând datinile transmise din moşi-strămoşi, ortodocşii împart tot felul de bucate specifice sărbătorii: colivă, colaci unşi cu miere, păsat (mălai măcinat mai mare, fiert cu lapte, miere şi puţină untură, pus pe foi de nuc sau tei), fructe şi vin. În multe localităţi din Bărăgan şi Dobrogea se continuă o tradiţie moştenită de la daci. De moşi se împart vase de lut - căni umplute cu dulciuri şi opaiţe. De cozile cănilor se leagă ciorchini de cireşe şi flori de tei. Dacii spuneau că aceste ofrande sunt punţi de legătură între viaţa pământeană şi cea veşnică. În Muntenia, odată cu vasele de lut umplute cu cireşe sau căpşuni, se dau de pomană covrigi şi colarezi. De cozile cănilor se leagă bucheţele de trandafiri albi şi flori de tei - mai ales în memoria tinerilor răposaţi din familie. În Transilvania se împart pachete cu dulciuri pregătite în casă: colaci, biscuiţi, turtă dulce. În Moldova, pe lângă vestiţii cozonaci, cu specific local, se duc la biserică fructe şi colaci unşi cu miere, nucă măcinată şi scorţişoară.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite