Monument distrus de flăcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clădire din incinta ansamblului Morii lui Assan, monument istoric de importanţă naţională, a fost distrusă de un incendiu în noaptea de marţi spre miercuri Se bănuieşte că focul a

O clădire din incinta ansamblului Morii lui Assan, monument istoric de importanţă naţională, a fost distrusă de un incendiu în noaptea de marţi spre miercuri

Se bănuieşte că focul a fost pus pentru a elibera terenul foarte valoros din punct de vedere imobiliar.

Un incendiu izbucnit, în noaptea de marţi spre miercuri, a ras de pe faţa pământului o clădire valoroasă din incinta ansamblului Morii lui Assan, din Bucureşti, şi a repus pe tapet problema fostelor obiective industriale.

Acestea sunt vânate cu încăpăţânare în ultimii ani dintr-un motiv foarte simplu: o dată "descărcate" de sarcina de patrimoniu, clădirile ar putea fi demolate, iar suprafeţele întinse, valorificate pentru proiecte imobiliare.

"Boomul acesta imobiliar pune în pericol orice, iar fostele fabrici sunt foarte tentante din punct de vedere al terenului şi al amplasamentului. La Moara lui Assan, situaţia e într-un blocaj total, cu lichidare, faliment, revendicare, rămâne eventual să ne legăm cu lanţuri acolo ca s-o apărăm", precizează Irina Iamandescu, preşedinta Asociaţiei pentru Arheologie Industrială.

Anchete peste anchete

"Clădirea care a luat foc se află pe terenul Societăţii Comerciale Grâul SA", spune Ştefan Damian, directorul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu cultural naţional a Municipiului Bucureşti. "Iar proprietarul ar fi trebuit să păzească. Ce dacă terenul e revendicat? Până la soluţionarea cazului, proprietarul trebuie să se comporte ca un proprietar. Să se ducă Poliţia să le facă dosar penal şi să-i pună la punct".

"Focul putea fi pus intenţionat"

Potrivit reprezentanţilor Primăriei sectorului 2, SC Grâul SA se întinde pe o suprafaţă de 28.390 mp. Secretarul general al Ministerului Culturii, Virgil Niţulescu, a precizat că s-a declanşat deja o anchetă şi că "dacă se va dovedi că a fost un incendiu provocat, aceasta este o infracţiune şi se pedepseşte penal, cu închisoare de la 2 la 7 ani".

Iar Cătalin Eftene, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a declarat că "s-a constituit o comisie ca să se vadă ce s-a întâmplat. Se ia în calcul tot: inclusiv varianta că focul ar fi fost pus intenţionat, inclusiv varianta că de vină ar fi oamenii străzii".

Autorităţile municipale susţin că nu există nici o solicitare pentru demolare sau autorizaţie de demolare şi că nu a fost emis nici un Plan Urbanistic Zonal pentru suprafaţa respectivă. Adrian Bold, arhitectul şef al Capitalei, a decis, ieri, suspendarea lucrărilor Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajare a Teritoriului, în semn de protest faţă de pierderea unei părţi importante a Morii lui Assan.

Demolări ilegale în 2005

După etatizarea din perioada comunistă, Moara lui Assan a fost împărţită în două: o moară industrială care, în 1990, a devenit societatea comercială Grâul SA, şi o fabrică de ulei, devenită, în 1990, SC Solaris SA. A apărut în peisaj un lichidator şi, ulterior, şi moştenitorii care revendică fosta moară.

În 2005, Serviciul Monumente Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Cultelor observa că "sunt în curs de executare lucrări de demolare ale monumentului istoric", lucrări pentru care nu se ceruse niciun fel de aviz. Nici până azi nu ştim cine e responsabil de demolările din 2005.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite