"Monopoly de Bucureşti" - casele de patrimoniu din Capitală sunt subiect de joc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva tineri creativi au lansat un board-game de tip Monopoly care se aplică la dezvoltarea imobiliară a Capitalei

Demolatori şi restauratori - acestea sunt cele două categorii de jucători de la Habitat, creat de Asociaţia „Odaia creativă", şi inspirat de probleme de patrimoniu şi urbanism din Capitală.


Click pe poze pentru galeria foto

Irina Paraschivoiu, Cristian Niculici şi Bogdan Alto au lucrat pentru acest proiect aproape un an şi jumătate, dar rezultatul i-a făcut să zâmbească - jocul poate fi încercat, din 15 noiembrie, în peste 12 locuri din Bucureşti. „Suntem interesaţi de patrimoniul Capitalei, de aici ne-a venit şi ideea jocului", spune Irina.

Board-game-ul cuprinde partea centrală a Capitalei, cu case nu se mai află în cea mai bună stare. Până să ajungă la cele 60 de clădiri care au fost desenate pe carton, tinerii au fotografiat peste 500 de imobile din Bucureşti. „Aceasta este de pe Calea Victoriei, acestea două sunt de pe Franceză, sunt monument, dar acum au ars", spune Bogdan, în timp ce arată cu degetul câteva case desenate perfect pentru Habitat.

image

Jocul începe cu 100 de galbeni
Regulamentul jocului este unul destul de simplu. La început se fac echipele, (2, 4 sau 6 jucători), apoi aceştia îşi aleg o echipă - restauratori sau demolatori, cei buni sau cei răi. Scopul este acela de a schimba legislaţia, dar fiecare echipă în alt stil.

„Demolatorii vor să se facă mai uşoară, să se poate construi oriunde şi oricum, iar restauratorii să se păstreze, chiar să devină mai dificilă", explică Bogdan. Astfel, fiecare jucător porneşte la drum cu 100 de galbeni, apoi îşi alege teritoriul. Restauratorii cumpără case, le refac şi apoi pot să organizeze mai multe evenimente, pentru a câştiga câţiva galbeni. „Se poate organiza stagiunea „Drama" sau stagiunea muzicii de cameră „Dormitorul", depinde de fiecare casă", spune Cristian.

Demolatorii, în schimb, vor să dărâme şi să construiască - chiar şi blocuri ilegale, reprezentate cu gri. „Dacă demolatorii vor să dărâme într-un cartier locuit, proprietarul poate să îi dea în judecată - gratis sau contra-cost. Desigur, se poate da şi mită judecătorilor", mai spune Bogdan.

Jocul are în „recuzită" 100 de exemplare-prototip care se vor găsi la Muzeul Ţăranului Român, Thomas Antiques, Hobby Café, Serendipity, Cimitirul Bellu (din primăvară) şi în multe alte locaţii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite