Monica Cojocaru, designerul vestimentar cu alte joburi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost inspector personal, inginer, director comercial şi de vânzări sau prezentator tv, însă niciodată nu şi-a abandonat pasiunea pentru design vestimentar.

De când a părăsit băncile facultăţii, Monica Cojocaru a avut meserii dintre cele mai diverse. Chiar dacă a schimbat de la un an la altul locul de muncă şi domeniul, niciodată nu a renunţat la schiţele cu haine şi pasiunea pentru vestimentaţie.
„De mică mi-a plăcut să desenez. Am un unchi care a fost arhitect, iar mama desenează şi ea foarte bine. Probabil că această pasiune mi-a fost transmisă de ei“, explică designerul.

În şcoală, a fost olimpică la aproape toate materiile, iar primul gând care îi trecea prin cap era, ca pe viitor, să dea la Facultatea de Medicină.
„Începusem să desenez prin clasă, la facultate, iar colegii care m-au văzut mi-au sugerat să dau la arte. Am încercat la Toniza şi, spre uimirea mea, am şi intrat. Mi-am şocat părinţii când le-am spus că renunţ la medicină, pentru că ei doreau să mă îndrept către ceva mai practic“, povesteşte Monica.
Pentru a împăca ambele părţi, de fiecare dată a fost în căutarea unui loc practic de muncă şi în paralel, a continuat ă facă şi design vestimentar.

Un camion cu haine la expoziţie
A fost o perioadă în care a lucrat şi la SRI, după care, a trecut din nou la crearea unor colecţii de haine pentru Apaca şi Fila SA şi a avut şansa de a lucra cu designeri vestimentari renumiţi precum Romaniţa Ciolcan, Catinca Zilahy, Liza Panait, Doina Levinţa şi Răzvan Ciobanu. „Eu sunt mai clasică în concepţie şi mă reprezintă stilul mai elegant. Pot face şi haine sport însă nu cu aceeaşi plăcere“, spune ea.
Schiţele pe care le-a realizat până acum le-a concretizat în expoziţii şi în haine cusute chiar de ea pe care le şi poartă. „De obicei, când merg la petreceri îmi fac hainele mele care, de asemenea, sunt şi originale şi nu risc să am aceeaşi haină ca a altcuiva. Am mai făcut şi pentru prietene şi, când au nevoie, le ajut şi la shopping, la alegerea hainelor“, adaugă Monica.

La una dintre expoziţiile pe care le-a realizat, ea a adus un camion plin cu haine. „Colecţia s-a numit «Nisip» şi expoziţia s-a ţinut la Teatru Odeon, în 1995. A cuprins desene şi haine. Am adus un camion cu rochii de seară şi o colecţie prêt-à-porter“, povesteşte designerul.

Pe viitor, te vei împărţi iar între joburi practice şi design?

Aş vrea să-mi găsesc un job în domeniu şi îmi doresc să continui să fac expoziţii, de desene, haine şi chiar fotografii. Aş mai vrea să fac o colecţie de vase din ceramică şi una de accesorii.

Ai avut vreo perioadă în care nu ai mai desenat?
Da, a fost o perioadă de vreo cinci ani în care am fost foarte ocupată cu jobul. De ceva timp am reluat însă şi nu vreau să renunţ.

Ce-i place
„Îmi plac oamenii autentici, îmi place să citesc, să călătoresc şi să schimb lumea începând cu omul de lângă mine. De asemenea, îmi place să fac fotografii şi să scriu din când în când“, spune Monica.

Ce nu-i place

„Ipocrizia, laşitatea, oamenii fără substanţă“, înşiră ea. De asemenea, nu-i plac politicienii şi nici oamenii care nu ştiu să iubească. „În rest, sunt genul de om care încearcă să vadă părţile frumoase şi să îi placă aproape toate lucrurile din jur“, completează tânăra.

Născută. 15 septembrie 1972, Bucureşti
Studii. Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iaşi, Facultatea de Design
Ocupaţie. Designer vestimentar
Familie. Este divorţată

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite