Bucureşti: Patronul chinez al fabricii arse la Mogoşoaia, cercetat pentru evaziune fiscală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Huang Jiamei are întocmit dosar pentru această infracţiune încă din anul 2000. Acesta a fost amendat în repetate rânduri de autorităţile române pentru nerespectarea normelor de mediu şi de protecţie a muncii.

VIDEO Incendiu la o fabrică de încălţăminte din Mogoşoaia

Cetăţeanul chinez Huang Jiamei, în vârstă de 43 de ani, a cumpărat în anul 1995 două grajduri ale fostului CAP din localitatea ilfoveană Mogoşoaia, unde a încropit două societăţi comerciale, SC Jiante Comexport SRL şi SC Hailong Compexport Trading SRL, alături de asociatul său Li Jiazong.

Aici a produs papuci şi cizme de cauciuc pe care le comercializa în complexul Europa, folosind mână de lucru din China, dar şi din Mogoşoaia. Anul trecut, cei doi asociaţi s-au despărţit, afacerea fiind continuată de Jiamei, prin firma Jiante SRL.

Un incendiu a făcut scrum ieri clădirea în care funcţiona fabrica de papuci. Patronul a refuzat să dea orice fel de detalii despre afacerea sa, invocând că nu cunoaşte limba. 

Contactat telefonic de reporterii „Adevărul de Seară“, avocatul firmei a evitat de asemenea să comenteze neregulile sesizate de autorităţile române. Potrivit surselor judiciare, cetăţeanul chinez Huang Jiamei are întocmit un dosar pentru evaziune fiscală, din anul 2000.


Amenzi peste amenzi
Muncitorii de la fabrica de încălţăminte din Mogoşoaia susţin că lucrurile nu mergeau „ca pe roze“ la firmă. În afară de amenzile pentru problemele de la instalaţia electrică, societatea cetăţeanului chinez Huang Jiamei funcţiona cu majoritatea oamenilor „la negru“.

Din cei aproximativ 20 de muncitori care lucrau la fabrică, doar şase erau trecuţi în acte. Deşi la Inspectoratul de Stat pentru Protecţia Muncii sunt înregistraţi muncitori de naţionalitate chineză, majoritatea lucrătorilor de la fabrică sunt români.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru portecţia muncii spun că firma a fost amendată cu 9.000 de lei în anul 2007, tocmai pentru că folosea mână de lucru la „negru“. Ileana Gheorghiu, o femeie de 70 de ani din Mogoşoaia care se ocupă de situaţia angajaţilor din firma lui Jiamei, neagă că ar fi funcţionat vreodată firma cu muncitori fără acte.

„Acum ne pregătim să le facem acte de şomaj angajaţilor, pentru că firma e distrusă. De când s-a despărţit de fostul asociat nu mai merge ca înainte“, a comentat Ileana Gheorghiu. Femeia este convinsă că incendiul a fost pus de o mână criminală.

Legende printre muncitori

Angajaţii povestesc, şuşotind cu frică pe la colţuri, că patronul are un frate, pe care oamenii îl ştiu de „Ieie“. Acesta ar fi lucrat şi el la fabrica de încălţăminte. Despre „Ieie“ oamenii au auzit că era urmărit în China pentru crimă şi că de-asta ar fi venit în România. 

Acesta era violent cu lucrătorii de la firmă. S-a întâmplat de mai multe ori să îi lovească cu pumnii, chiar şi fără motiv, povestesc angajaţii, dar de fiecare dată a scăpat „bazma curată“. „Odată l-a lovit pe un muncitor care locuieşte în Buftea, iar acesta a apelat la poliţie, dar n-a păţit nimic chinezul“, spun locuitorii din Mogoşoaia.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite