Moda "sfinţilor politicieni"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşii din satul gorjean Măceşu se închină la portretul unui primar. Bogdan Olteanu şi Relu Fenechiu au două locuri rezervate într-o biserică din Iaşi. Recunoscători pentru

Credincioşii din satul gorjean Măceşu se închină la portretul unui primar. Bogdan Olteanu şi Relu Fenechiu au două locuri rezervate într-o biserică din Iaşi.

Recunoscători pentru donaţiile considerabile făcute de demnitari, unii preoţi le fac loc acestora între sfinţi, pe zidurile bisericilor. Pe lângă notorietatea cazului din judeţul Gorj, unde liderul judeţean al PNL, Ilie Morega, a ajuns să troneze lângă Sfântul Ilie, în ţară se înmulţesc chipurile cioplite chiar în Casa Domnului.


Portretul lui Ilie Morega a fost pictat în 2003 pe pereţii bisericii din Padeş, unde politicianul are una dintre locuinţe. Deasupra chipului liberalului este pictat Sfântul Ilie, iar în dreapta, Mitropolitul Olteniei. De curând, un alt politician gorjean a permis ca pictorii bisericeşti să-i facă portretul.

La fel ca şi în cazul lui Morega, şi Iuliu Călina, edilul interimar din Târgu Cărbuneşti, a contribuit cu bani la ridicarea lăcaşului de cult. Suma donată este, potrivit spuselor primarului, de 156.000 de lei. "Aşa se obişnuieşte: ca cei care dau bani, dacă vor, să fie pictaţi. Şi pe vremuri, marii boieri care făceau biserici erau pictaţi în biserică. Nu sunt singurul care apare alături de sfinţi", a spus edilul.


Fonduri din "economiile nevestei"


Călina spune că banii pentru ridicarea lăcaşului sunt din economiile personale, "din cele ale nevestei şi ale copiilor". Primarul din Târgu Cărbuneşti este pictat alături de icoana Sfintei Paraschiva şi scena Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Preotul paroh care slujeşte la biserica din Măceşu, Irinel Boiangiu, spune că donatorii aleg dacă să fie pictaţi sau nu în lăcaşul de cult. El a recunoscut însă că doar edilul din oraşul gorjean a acceptat să apară pe pereţii bisericii.

"Prezenţa pe pereţii unei biserici a ctitorilor este un lucru obişnuit. Este la modă de pe vremea marilor boieri. Într-adevăr, există oameni care au dat bani pentru ridicarea lăcaşului, dar nu au fost de acord să li se picteze chipul pe pereţi. Fiecare cum crede de cuviinţă", a precizat Boiangiu.

"Înscăunaţii" Olteanu şi Fenechiu

Preotul Florin Chirilă, parohul Bisericii Sf. Iulian din Tars, a spus la începutul acestui an că pe zidurile bisericii din campusul Universităţii Tehnice "Ghe. Asachi" vor fi pictaţi toţi ctitorii. Printre aceştia, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, şi deputatul Relu Fenechiu.

Acum însă, preotul retractează. "S-a înţeles greşit. Am spus că la balconul de la intrare vor sta ctitorii şi că le vom pune scaune speciale care reprezintă un semn de preţuire pentru cei care ajută la construcţia bisericii", susţine parohul singurei biserici din ţara ridicată în-
tr-un campus studenţesc.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite