Moartea domnului Georoceanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Povestea lui Ecaterin Teodor Georoceanu (60 de ani), bărbatul care a făcut infarct protestând în uşa Primăriei Sectorului 5, condusă de Marian Vanghelie, ilustrează situaţia românului învins de sistem.

Luni, 10 septembrie, ora prânzului. O butelie în flăcări stă să explodeze în faţa a zeci de bucureşteni, la Primăria Sectorului 5. Un domn în tricou roşu îi îndeamnă pe trecători să se apropie  şi să-i citească mesajul scris cu cariocă pe o bucată de carton: „De un an vreau audienţă la primar". Zona e împrejmuită de poliţie şi pompieri şi nimeni nu îndrăzneşte să se apropie. Urmează un minut de învălmăşeală şi tabloul devine indescifrabil. Doi agenţi se năpustesc asupra bărbatului cu tricou roşu care păzeşte butelia în flăcări. El se opune şi e trântit cu capul de ciment. Rămâne nemişcat. A făcut infarct! Când vine ambulanţa, bărbatul încă respiră. Moare însă la spital.

Ecaterin Teodor Georoceanu, de 60 de ani. poreclit „Doctorul", era faimos printre oltenii lui. În ultimul an însă, devenise un nimeni în faţa Primăriei Sectorului 5, unde cerşea o audienţă.

Firmă, datorii, cămătari... moarte

„În curând o să mă vedeţi la televizor. Mă duc să-mi fac dreptate". Acestea au fost ultimele cuvinte ale lui Georoceanu. Stabilit în Bucureşti în urmă cu 5 ani, el protesta cu unul dintre asociaţii lui, Mihai Bistran, din Mogoşoaia, pentru a recupera o sumă pe care Primăria Sectorului 5 le-o datora în urma unui contract de subantrepriză pentru reabilitarea mai multor blocuri.

Originar din Slatina, Georoceanu stătea într-o casă modestă din Ferentari. Avea firma lui - Gerodo Com SRL, cu sediul social în localitatea Piscani din Olt. Deşi era bolnav de diabet şi de inimă, intenţionase să candideze la Primăria Slatina în acest an.

„În aceste vremuri, când actuala putere ne-a castrat de-a-n-picioarelea, iar Slatina îsi mută crucea de pe un umăr pe celălalt, unul dintre fiii Slatinei, Teodor Georoceanu, are de gând să se întoarcă acasă. Nu numai pentru a se alătura suferinţelor noastre cotidiene, ci şi pentru a încerca să pună umărul - cu experienţa sa administrativă - ca să ne diminueze din povara zilei", scria săptămânalul oltean „Linia întâi" în numărul din 29 martie-4 aprilie. Articolul îl elogia pe cel poreclit „Doctorul": .

..Popular, fără ifose, inteligent şi bun întreprinzător, îl cheamă Teodor Georoceanu (Doru), fost vicepreşedinte al FC Olt. Parcă-l văd şi azi în uşa Hotelului Sport din Oneşti, cu un steag verde în mână, alături de un prieten care fredonează: „Foaie verde trei lămâi / Rămâi, Dorule, rămâi".

vanghelie: „când aud de probleme, fug!"

Lipsa comenzilor a pus capac firmei lui Georoceanu. A fost nevoit să împrumute 3 miliarde de lei vechi. „Mi-a spus că a luat banii de la cămătari şi de la bănci. Însă avea şi de recuperat alte 5 miliarde de la alţii. Mi-a spus şi că a lucrat cu Primăria Sectorului 5 şi că ăia nu i-au mai dat banii. Înainte de a merge cu butelia a strigat: «„În curând o să mă vedeţi la televizor. Mă duc să-mi fac dreptate»", ne-a declarat un vecin al lui Georoceanu. „Mă caută cămătarii. Sunt ascuns, că mă caută ceilalţi, să-mi ia capul şi mie. Georoceanu a murit din cauza a ce s-a întâmplat la Primărie. Şi pe mine mă caută să mă omoare, am primit o sută de ameninţări, să tac, să nu spun nimic", declarase la televizor şi Bistran, colegul de protest al lui Georoceanu.

Situaţia lui Teodor Georoceanu, des întâlnită în România, nu a impresionat pe nimeni, nici măcar pe oficialii primăriei, care nu l-au primit niciodată în biroul lor.
„Mă feresc de lucrurile astea, dau bani, însă când aud de probleme, fug! Poate să se şi spânzure cineva. Îţi spun sincer, chiar dacă eram în primărie, nici nu îl primeam pe acest bărbat. Eu primesc zilnic peste 1.600 de mesaje, credeţi că răspund la toate?", a declarat pentru „Adevărul" primarul Marian Vanghelie.
„Dacă acest domn care a murit ieri lucra la negru, e fix problema lui, nu trebuia să facă plângere la primărie. Vă asigur că nu a lucrat niciodată cu vreuna dintre instituţiile subordonate primăriei", a mai spus Vanghelie.

Luni, în timp ce era dus de poliţişti spre ambulanţă, Georoceanu le spunea jurnaliştilor că  Vanghelie e „singurul om de caracter, care ascultă şi ajută oamenii". După 40 de minute era declarat mort la Spitalul Colţea.

"Mă caută cămătarii. Sunt ascuns, că mă caută ceilalţi, să-mi ia capul şi mie. Georoceanu a murit din cauza a ce s-a întâmplat la primărie. ''
Mihai Bistran protestatar

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite