FOTOGALERIE Mircea Struţeanu "a furat" chipurile a 55 de scriitori români

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre cei mai importanţi autori de la noi au fost portretizaţi de Mircea Struţeanu în expoziţia „Scriitori români. Chipuri şi taine“. Imaginile lor vor putea fi văzute până la 17 martie, la Institutul Cultural Român.

De când se ştie, Mircea iubeşte natura şi tot ce este legat de ea. Fotografia este modul de a capta imagini şi momente dragi, chiar dacă îi este uneori greu să urce munţii cu aparatul în spate, să facă snowboarding sau drumeţii.

A străbătut Asia, din Mongolia până în Thailanda şi din Rusia până în Tibet şi China. În total, 11 ţări. Predă cursuri de escaladă, fiind campion naţional la acest sport. Ultimele zece luni le-a dedicat portretizării a 55 de scriitori români contemporani. Proiectul nu se opreşte aici, fotograful având planuri mari – „mai sunt încă mulţi pe care doresc să-i fotografiez cât de curând“.

Expoziţia găzduită de ICR cuprinde nume şi chipuri familiare: de la Ştefan Agopian la Ana Blandiana, de la Mircea Cărtărescu la Marius Chivu, de la H.R. Patapievici, la Florin Iaru, Andrei Pleşu, Elena Vlădăreanu sau Matei Vişniec. „Ideea mi-a venit în joacă, aşa cum vin ideile bune, în momente banale, neimportante“, spune Mircea.

De ce a ales scriitori? Răspunsul a venit simplu: „Toţi membrii familiei mele au legături cu literatura. Fraţii mei sunt scriitori şi mi-au mărturisit că majoritatea colegilor lor nu sunt prea multumiţi de fotografiile cu care sunt prezentaţi la târgurile internaţionale de carte.

Gabriel Liiceanu

image

Mircea Cărtărescu

A făcut săpături şi a descoperit că singurele portrete de scriitori au fost realizate de Ion Cucu prin anii ’70-’80. „Ce am făcut eu acum este original şi datorită faptului că nicio fotografie nu este realizată în studio. Am ales locurile preferate de scriitori, cele în care se simt ei confortabil“, povesteşte Mircea Struţeanu.

A încercat să facă încadrări aparte, cu jocuri de lumini, în alb şi negru. „Majoritatea fotografilor din lume optează pentru fotografia alb-negru pentru că impactul este mult mai puternic. Culorile ar distrage atenţia de la personajul principal“, îşi explică fotograful alegerea.

image

Florian Filip

image

Mircea Martin

image


Simona Popescu
Cu Negrici la vânătoare

Una dintre cele mai spectaculoase şedinţe foto a fost la vânătoare, cu scriitorul Eugen Negrici. „Era într-o zi după ploaie, pe câmp, cu câinele domnului Negrici, Ghandi. Unul dintre cei trei fazani vânaţi a căzut împuşcat într-o mlaştină. Pentru că Ghandi nu a putut să-l scoată din stufăriş, am intrat eu şi m-am umplut de mâzgă până la coapse. A fost o experienţă memorabilă. Fazanul a fost al meu pentru că astfel l-am câştigat“, mărturiseşte încântat artistul.

image

Mircea Horia Simionescu

La fotografiile lui Mircea Cărtărescu a avut ca decor Pădurea Băneasa din spatele casei sale, iar pe Petre Barbu l-a surprins, firesc, pe strada unde locuieşte. Radu Paraschivescu a răspuns invitaţiei, alegând un parc din oraş unde s-a lăsat fotografiat, iar Gabriel Liiceanu a preferat decorul căminului său.

La Cluj, a realizat o şedinţă de fotografii în universitate, cu Horia Ursu, iar la Braşov, la poalele Tâmpei, cu Andrei Bodiu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai caracteriza această expoziţie?


Furt de suflete alb-negru, cu aparatul de fotografiat. Sunt oameni iubiţi de ceilalţi pentru ce scriu, pentru cum scriu. O expoziţie în care, dincolo de generaţii şi genuri literare, forţa imaginii caută forţa cuvântului.

Ce urmează după această expunere?

Acest proiect va continua şi sper să se încheie cu un album în care să adun peste 85 de portrete ale scriitorilor.

Ce-i place

Îi plac natura, zăpada proaspătă, sporturile extreme şi în muzică ascultă de la Anti-Flag la Vivaldi, dar şi mixuri electro şi filme precum "La Vita e Bella", "Delicatessen", "The Fall".

Ce nu-i place

Îşi propune să facă mai puţine lucruri ca să-i reuşească cât mai bine. „Evit cuvântul «urăsc», pentru că mă încarcă negativ“, spune Mircea. De asemenea, nu-i place să întârzie la întâlniri.
 
Profil:
Născut: 30 aprilie 1984, Bucureşti
Studii: Facultatea de Geografie, secţia Protecţia Mediului, Master în Peisaje
Familie: are doi fraţi

image
București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite