Mircea Dinescu: "Păunescu a fost primul scriitor care s-a certat cu Ceauşescu”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima discuţie dintre cei doi a avut loc în miezul unei nopţi, un telefon-fulger pe care Păunescu i l-a dat lui Dinescu.

Vedeţi imagini inedite de la spectacolele Cenaclului Flacăra

Eugen Chelemen

Adrian Păunescu, în direct cu perfuzia

AUDIO/ VIDEO Adrian Păunescu a murit. Inima poetului a încetat să bată vineri, la ora 7.15

Poetul Mircea Dinescu a declarat că timp de 20 de ani nu a vorbit cu Adrian Păunescu, împăcarea producându-se în urmă cu doi ani. „A folosit o sintagmă din Zaharia Stancu: trebuie să ne împăcăm pentru că suntem bătrâni şi s-ar putea să nu mai avem timp”, a declarat Dinescu.
Ultima dată a vorbit cu Adrian Păunescu cu o zi înainte de a se interna, la miezul nopţii. „A fost un telefon fulger. A durat doar câteva minute şi mi-a spus; „Mircea, mi-e dor de ce-ai fost odinioară”. Cred că în momentul acela îşi rememora viaţa şi de fapt, îi era dor de cel ce a fost el odinioară”, a mai spus Dinescu.  A doua zi, Dinescu l-a sunat şi i-a fredonat un colind: „Mamă mamă, unde-i viaţa s-o trăim, Mamă mamă, unde-i viaţa s-o murim”.

Adrian Păunescu, într-unul dintre ultimele interviuri: „Sunt disperat! Îmi caut de lucru"

De asemenea, Mircea Dinescu îşi aminteşte că la o întrunirea a scriitorilor cu Ceauşescu, Adrian Păunescu a fost singurul care „s-a contrat” cu Ceauşescu. „De atunci s-a înfiripat acea iubire diabolică între Ceauşescu şi Păunescu. Şi.a fracturat destinul, a fost ca un Promoteu care n-a apelat la vultur. Făcându-şi viaţa personală una publică, s-a măcinat în social şi pe scene omorându-şi sufletul gingaş”, a mai spus Dinescu.

Citiţi şi:

Ion Iliescu: "A fost o voce critică la adresa regimului comunist“

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite