Markó Béla, despre mesajele scrise pe Ambasada Ungariei: „încă există sentimente antimaghiare undeva în adâncime“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a condamnat gestul celor care au scris mesaje obscene pe gardurile ambasadei. Pe gardul exterior al Ambasadei Ungariei au fost descoperite, ieri-dimineaţă, mai multe mesaje obscene la adresa Ungariei: „M... Ungaria”, „Unguri vă facem!“ , “Dacia is back” şi câteva svastici. Cazul nu este singular, în iulie 2009, în timpul unui meci, fanii Stelei au afişat un banner cu un mesaj rasist.

„În astfel de cazuri nu e bine să generalizăm dar nici să nu dăm nicio importanţă. Probabil este un caz izolat dar este dovada că încă există astfel de sentimente antimaghiare undeva în adâncime. E bine să ştim acest lucru“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, preşedintele UDMR:

"Nu eram în Bucureşti când s-a petrecut acel incident, însă condamn orice acţiune de acest gen. Cel care a făcut acest lucru trebuie să plătească indiferent că este vorba de vreun teribilist. Slavă Domnului este un caz izolat. Aşa ceva nu se face întâmplător. Când cineva merge la o ambasadă şi scrie mesaje de acest gen ştie foarte bine ce face. Nu o face întâmplător", a declarat ministrul Culturii şi al Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor.

Poliţiştii şi jandarmii au deschis o anchetă. „Nu cred că aceste mesaje ar trebui să ne îngrijoreze. Este un incident izolat. Avem pază internă, dar nu au observat nimic. Noaptea nu avem pază afară, nici nu avem nevoie. Nu are nicio legăturiă cu relaţia dintre România şi Ungaria”, a spus ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes. Ambasadorul a mai spus că el a fost anunţat în această dimineaţă la ora 8.00.
Diplomatul a spus că nu ştie la ce se referă mesajul „Dacia is back“, în special că Bucureştiul nu a făcut niciodată parte din Ungaria.

Camerele de filmat nu funcţionau
Persoanele care au scris pe pereţii Ambasadei nu au fost încă identificate. Clădirea era dotată cu camere de filmat, însă nu funcţionau.
Poliţia a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pentru a se stabili dacă însemnele intră sub incidenta OUG 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor înfracţiuni contra păcii şi omenirii.

image

Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Füzes Oszkár, a declarat că este un caz izolat, nu caracterizează relaţiile dintre cele două ţări şi nu trebuie să i se acorde mare importanţă.

Amenzi de 80.000 de euro pentru clubul Steaua
Incidentul din 2009 s-a petrecut în Ghencea în timpul unui meci dintre echipele Steaua şi Ujpest. Fanii Stelei au fluturat atunci un banner pe care era inscripţionat un mesaj rasist şi jignitor la adresa ungurilor: “Cât ţine o unguroaică un c...t în ea? 9 luni”.  Bannerul a provocat reacţii dure din partea presei maghiare, dar şi din partea oficialilor clubului FC Ujpest.

Pentru acel incident, amenzile de la UEFA pentru Clubul Steaua au fost de 80.000 de euro, plus două etape cu porţile închise la meciuri din Cupa UEFA.
Liderul UDMR, Marko Bela, declara atunci că “în acest caz s-au făcut tot felul de demersuri importante. Am depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti în legătură cu ceea ce s-a întâmplat. Plângerea se referă la o faptă deosebit de gravă, de propagandă naţionalist-şovină”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite