Ministrul Culturii va decide soarta Palatului Ştirbei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi-a dat un aviz favorabil pentru construirea unui imobil în spatele palatului, doar Kelemen Hunor mai poate opri construcţia. Mai multe ONG-uri au protestat astăzi în faţa Ministerului Culturii solicitând ministrului să nu semneze avizul pentru ridicarea blocului de 40 de metri într-o zonă protejată istoric.

Citiţi şi

Cum se vede o expoziţie într-o clădire aflată "pe moarte"

La ora 9.00, reprezentanţii Asociaţiei „Salvaţi Bucureştiul“ au venit în faţa ministerului cu pancarte pe care stătea scris „Centru cultural, nu bâlci comercial!“ şi „Monument arhitectural, nu tun imobiliar“. „Clădirea care urmează a fi construită este în zona de protecţie A şi deci are nevoie de avizul ministrului Culturii. Acest protest este pentru a-i cere ministrului să nu aprobe acest PUZ, să retrimită proiectul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi să organizeze o dezbatere publică“, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei.

La un moment dat, în faţa manifestanţilor a venit consilierul ministrului, Radu Enache, care a explicat că Hunor nu a primit încă toată documentaţia care urmează să fie supusă aprobării.

Iniţial, proiectul a fost respins

Palatul a fost reşedinţa domnitorului Barbu Ştirbei, iar în 2005 a devenit proprietatea omului de afaceri Ovidiu Popescu. Trei ani mai apoi a fost demolate trei anexe ale palatului, o casă de oaspeţi, o anexă unde stăteau servitorii şi un grajd, primele două fiind monumete istorice.

Pe terenul rămas liber din spatele Palatului, proprietarul şi-a propus să ridice un bloc de sticlă înalt de 40 de metri, construcţia urmând a adăposti un complex multifuncţional cu apartamente de lux, peste 5.000 de mp galerii comerciale şi un centru cultural. Proprietarul spunea că din banii produşi, palatul urma să fie restaurat şi transformat în muzeu. Arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu a semnat în aprilie 2009 avizul pentru PUZ însă pentru realizarea proiectului este obligatoriu avizul Ministerului Culturii precedat de consultarrea Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice.

Ordin de sus

La 25 noiembrie 2009, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a propus Ministrului Culturii respingerea avizului şi a cerut refacerea proiectului. La 19 august 2010 ministrul Culturii, schimbat între timp, a primit o adresa din partea Cabinetului Primului Ministru, iar în urma acesteia, aceeaşi Comisie Naţională a Monumentelor Istorice a propus Ministerului Culturii avizarea proiectului, deşi planul avea doar modificări minore. Acum povestea a ajuns în punctul ca actualul ministru, Kelemen Hunor să aibă ultimul cuvânt însă, potrivit consilierului său, acesta nu a primit încă documentaţia.

Ameninţări cu judecata


Situaţia este tensionată întrucât proprietarul, Ovidiu Popescu, ameninţă că va acţiona ministrul în instanţă. „Avem aviz de urbanism de la Primăria Capitalei, aviz de oportunitate, am mai tăiat din înălţime cum au vrut ei, ne-am mai retras faţă de palat şi tot nimic“, a declarat Popescu.
El a mai afirmat că actuala situaţie nu face decât să ajute la degradrea Palatului Ştirbei. El a susţinut că nu are resursele materiale să consolideze doar palatul, fără să facă şi proiectul din spate.

„Nu are nimeni 15-20 de milioane de euro să dea pentru restaurarea palatului. Numai proiectul de consolidare costă un milion de euro“, a mai spus Popescu.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite