Milionarul de la Casa Radio: „Nu am construit nimic timp de trei ani. Când ne întreabă şefii ce facem în România, le spunem că studiem piaţa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers, care dezvoltă în Bucureşti proiectul „Dâmboviţa Center“, a explicat în detaliu cum se va modifica complexul, după trei ani în care lucrările au stagnat .

Proiectul Casa Radio este un parteneriat public-privat dintre Plaza Centers (75%), dezvoltator imobiliar, CNI (Compania Naţională de Investiţii) (15%) şi familia Kucuk (10%), care au semnat contractul încă din 2006. În locul fostei clădiri comuniste urmează a fi construite un centru comercial, clădiri de birouri, un hotel de cinci stele, un ansamblu de locuinţe, o parcare subterană, dar şi o roată asemnănătoare celei din Londra, din care bucureştenii vor putea admira oraşul.

Chiar dacă Primăria Capitalei a aprobat PUZ-ul, începerea lucrărilor a fost amânată timp de trei ani, din cauza nemulţumirilor autorităţilor. „Acum mai bine de un an şi jumătate, am întrebat Primăria Sectorului 1 de ce nu le place proiectul nostru. Ne-au răspuns că, în primul rând, nu le convine înălţimea clădirilor pe care urma să le construim. În al doilea rând, forma lor, iar în al treilea rând susţineau că, prin construirea Dâmboviţa Center, vom îngreuna traficul“, a explicat Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers.

Forma clădirilor, modificată

Acesta a adăugat că s-au luat măsuri în privinţa cerinţelor impuse de autoritatea locală, iar problemele au fost rezolvate. În prezent, startul lucrărilor depinde de Primăria Capitalei, care trebuie să aprobe proiectul final, ţinând cont de modificările aduse.
Proiectul a fost modificat în funcţie de cerinţele autorităţilor. Astfel, nu s-a renunţat la nicio componentă, însă au fost schimbate înălţimea şi forma clădirilor şi au fost adăugate mai multe spaţii verzi. De asemenea, Luc Ronsmans aprobă faptul că acest complex va avea un impact semnificativ asupra oraşului. „Odată cu acest proiect toată zona se va îmbunătăţi. De aceea, autorităţile ar trebui să ne ajute să eliminăm efectele negative pe care le-ar putea aduce complexul nostru“, a spus country mangerul.

Un centru propriu de energie

Una dintre îmbunătăţiri este centrul de energie care va fi creat pentru a susţine proiectul demarat la Casa Radio. „La început, autorităţile ne spuneau că stâlpii de energie din zonă nu puteau suporta consumul mare pe care l-ar produce Dâmboviţa Center. De aceea am vorbit cu oficialii companiei care furnizează electricitate şi vom creea propriul nostru centru de energie, care va genera suficient curent pentru proiectul nostru, dar să producă electricitate şi pentru stat“, a spus Ronsmans.

În prezent, statul român, prin CNI, deţine 15% din proiect. Mai mult, peste 47 de ani, complexul va trece în proprietatea autorităţilor. Până atunci, Plaza Centers va plăti anual taxe în valoare de 11 milioane de euro. Chiar dacă planurile realizate iniţial prevedeau un viitor de succes pentru Plaza Centers, odată cu criza economică proiectul a fost reevaluat. Astfel, pentru a nu-l îngheţa, dezvoltarul a renunţat la ideea de a demara simultan lucrările la cele cinci componente şi a luat decizia de a le construi pe rând.

„Planul este să obţinem aprobarea pentru PUD (Plan Urbanistic de Detaliu – n.r). Este o chestiune de câteva luni. Estimăm că vom începe lucrările înainte de sfârşitul anului. După ce vom obţine PUD-ul, vom studia piaţa, iar dacă există o cerere mare pentru spaţii comerciale, vom începe cu centrul comercial. Dacă cererea este mai mare pentru spaţii de birouri, vom începe cu clădirile office“, a mai explicat Ronsmans.

130 de milioane euro, investiţi

 „În primă fază, cel mai probabil, va fi gata o clădire de birouri de 50.000-60.000 de metri pătraţi“, a mai spus country managerul. Acesta a adăugat că, până acum, Plaza Centers a investit aproximativ 130 de milioane de euro, fără însă să se vadă vreun progres.
„Având în vedere că nu am construit nimic timp de trei ani, normal că nu am primit felicitări. Când ne întreabă şefii ce facem în România, spunem...studiem piaţa“, glumeşte Luc Ronsmans.

Până acum, singurele lucrări efectuate la Casa Radio au fost implozile, prin care s-a modificat interiorul clădirii comuniste, astfel încât înălţimea etajelor să fie potrivită pentru un centru comercial. La final, mall-ul va avea cinci nivele. Potrivit calculelor efectuate de dezvoltator, investiţia finală în proiectul Casa Radio se va ridica la aproximativ un miliard de euro.

„România are potenţial, dar există incertitudine mare“

Luc Ronsmans, country manager al companiei Plaza Centers, dezvoltatorul proiectului Casa Radio, spune că piaţa imobiliară din Bucureşti este foarte dificilă. „Dacă vă uitaţi la ansamblurile rezidenţiale câte locuinţe sunt terminate, sau pe jumătate finalizate, şi câte sunt amânate, vă veţi da seama că piaţa este prăbuşită“,  a explicat investitorul. Acesta susţine că bucureştenii sunt indecişi atunci când vor să contracteze un credit, pentru că nu au siguranţa locului de muncă. „Condiţiile economice nu furnizează încredere oamenilor, astfel încât aceştia să apeleze la un credit pe 25-30 de ani“, a mai declarat country managerul.

Însă, Ronsmans mărturiseşte că totuşi există o creştere economică, în condiţiile în care datoria publică nu este foarte mare. „România are potenţial, dar există şi incertitudine mare, mai ales că vin alegerile“, a spus investitorul.

 „Dâmboviţa Center“ este unul dintre cele mai importante proiecte pe care firma Plaza Centers îl are în portofoliu. Pe lângă acesta, compania israeliană mai are în plan dezvoltarea unor proiecte în Timişoara, Iaşi, Miercurea Ciuc, Hunedoara, Constanţa, Târgu Mureş şi Slatina. În aceste localităţi, Plaza Centers a cumpărat terenuri şi doar în Miercurea Ciuc a finalizat construcţia centrului comercial, după o investiţie de 15 milioane de euro. Din cauza crizei, nu s-a putut ajunge la un acord cu retailerii, astfel că, în acest moment, imobilul este închis până la găsirea unor chiriaşi.

„În următorii ani, vreau să finalizez şi lucrările la proiectul din Miercurea Ciuc şi să începem treaba în Timişoara şi în Iaşi“, a  afirmat Luc Ronsmans, country manager al companiei Plaza Centers România. 

Centru comercial la Timişoara

„În Timişoara avem aprobarea PUZ-ului pentru ridicarea centrului comercial de 40.000 de metri pătraţi. Investiţia făcută este 65-70 de milioane de euro, pentru achiziţia terenului, pentru demolări, pentru planuri. Şi mai avem nevoie de 53 de milioane de euro, discutăm cu băncile pentru obţinerea finanţării.  Este destul de greu să obţi o astfel de investiţie”, a explicat country managerul Plaza Centeres.

Luc Ronsmans a mai spus că este gata să înceapă contrucţia pentru centrul comercial din Timişoara, dar trebuie să semneze contractele cu chiariaşii şi să obţină finanţarea. În ceea ce priveşte retailerii care vor veni în mall-ul din Vest, oficialul Plaza Centers spune că se află în discuţii cu reprezentanţii Carrefour, Cora, Billa. „Dacă obţinem aceste lucruri, estimăm că vom finliza acest proiect într-un an şi jumătate, cel mult doi ani“, a mai completat Ronsmans.

80 de milioane de euro, investiţie la Iaşi

Acesta a mai spus că Plaza Centers mai deţine un teren şi în Iaşi,  iar investiţia pentru acest proiect este de 80 de milioane de euro. „Negociem cu mari retaileri, poate nu va fi centru comercial, poate va fi un parc de retail. Deocamdată acest proiect este la stadiul de concept, avem PUZ-ul“, a mai spus Ronsmans.

În ceea ce priveşte proiectul din Constanţa, oficialul Plaza Centeres a spus că acum compania regândeşte proiectul având în vedere competiţia acerbă de pe piaţa din oraşul de pe litoral. În schimb, celelalte proiecte sunt în stadiul de planificare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite