Mii de jucării periculoase, retrase de OPC din magazine. Vezi AICI ce păpuşi şi pistoale pun sănătatea copiilor în pericol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarii Protecţiei Consumatorilor din întreaga ţară au restras de la vânzare, în ultimele săptămâni, mii de jucării. Tigrii din pluş, pistoalele de jucărie de plastic ori seturile cosmetice care se găsesc în majoritatea pieţelor îi tentează pe părinţi din cauza preţurilor mici, dar expun copiii unor pericole majore, avertizează comisarii OPC.

După raiduri în centre comerciale şi pieţe din toată ţara, inspectorii au constatat, în urma testelor făcute la laboratorul Casstil din Capitală, că anumite categorii de jucării pot duce la rănirea gravă a copiilor.

Cei mici se pot înneca cu părţile mici ce se desprind cu uşurinţă din diverse tipuri de zornăitori sau sunători. Tigrii din pluş au cusăturile extrem de slabe, iar umplutura acestora poate duce la sufocarea copiilor.

De asemenea, pistoalele şi armele cu proiectil au fost retrase deoarece nu erau însoţite de avertismentele specifice „Atenţie! A nu se ţinti ochii sau faţă!". Comercianţii depistaţi cu astfel de produse au primit amenzi de peste 1,2 milioane lei.

În plus, reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor atrag atenţia părinţilor că anumite categorii de jucării (în special cele gonflabile sau cu baterii) trebuie cumpărate cu precauţie şi de preferat din magazine specializate.

În plus, produsele trebuie să prezinte marcajul CE, care atestă faptul că jucăria este realizată conform standardelor de siguranţă. Instrucţiunile de utilizare sunt extrem de importante, deoarece avertizează părinţii asupra pericolelor existente.

„Recomand insistent părinţilor să studieze cu atenţie produsele şi să verifice dacă jucăria este adecvată vârstei copiilor. La jucăriile pentru copiii foarte mici este important să verificaţi dacă părţile componente mici se pot desprinde cu uşurinţă, deoarece acestea pot fi înghiţite accidental de cei mici",
a declarat Constantin Cerbulescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Vezi cum sunt testate jucăriile periculoase la laboratorul Casstil

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite