Mii de ploieşteni circulă cu autobuzul fără bilet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a scăpa de amendă, unii dintre pasageri se dau drept altcineva sau încearcă să intimideze controlorii.

Cei care preferă să se ia la ceartă cu controlorii în loc să îşi cumpere bilet de 1,2 lei sunt tinerii şi cetăţenii de etnie romă. “Majoritatea celor care încearcă să circule gratis cu mijloacele de transport în comun sunt tinerii şi romii. Există şi cazuri sociale, mai puţine este adevărat, şi copii până în 10-12 ani care nu îşi iau bilet, dar pe care îi mai treecem cu vederea”, spune directorul tehnic al Regiei Autonome de Transport Public (RATP) Ploieşti, Ion Micu.
Anul trecut, controlorii au dat 3.961 de bilete de suprataxă şi au întocmit 13.705 de procese verbale. După un calcul simplu, acest lucru înseamnă că, în fiecare lună, au fost prinşi aproximativ 1.500 de călători fără bilet. Să nu mai vorbim de cei care nu s-au întâlnit cu echipele de control şi au scăpat, astfel, neamendaţi.

Identitate falsă pentru controlori

În momentul în care sunt depistaţi fără bilet, unii călători declară o identitate falsă pentru a scăpa de amendă. Aceştia folosesc datele de identificare ale unei persoane cunoscute şi încearcă să trimită către ei înştiinţarea de plată a amenzii. Alţi ploieşteni prinşi cu mâţa-n sac devin, în schimb, agresivi.
În 2008, au existat peste 15 cazuri în care echipele de control au fost ameninţate cu bătaia de către cetăţeni de etnie romă. În plus, au existat cazuri de şoferi agresaţi, care s-au mutat pe alte trasee din acest motiv.

Femeile controlor sunt mai diplomate

Pentru a evita situaţiile de acest fel, reprezentanţii RATP apelează la ajutorul echipajelor mobile de jandarmi cu care alcătuiesc de multe ori şi echipe comune de control. O altă soluţie adoptată de conducerea RATP pentru a preveni conflictele pe trasee este angajarea a cât mai multe femei pe posturile de controlori. “În prezent, dintr-un total de 60 de controlori, 20 sunt femei. Am observat că acestea au un alt stil de a comunica, sunt mai diplomate, dar şi mai respectate de către cetăţeni şi atunci am recurs la această metodă în speranţa că vom reduce numărul conflictelor”, mai spune Ion Micu.

Trei variante de amendă

În momentul în care un pasager este descoperit fără bilet, acesta are de ales între trei metode de plată: un bilet de suprataxă care îi este eliberat pe loc, în valoare de 33 de lei, o amendă de 125 lei în 24 de ore, sau 250 lei, dacă trec 48 de ore de la întocmirea procesului verbal.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite