Bucureşti: Mihail Dumitrescu: Fostul sportiv, pasionat de maşini de epocă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În tinereţe a fost campion naţional la baschet şi la rugby. În prezent, are o pasiune mai puţin obişnuită: iubeşte maşinile de epocă şi şi-a achiziţionat două astfel de piese de colecţie.

Mihail Dragoş Dumitrescu s-a născut în urmă cu 76 de ani, într-o familie burgheză din oraşul argeşean Câmpulung Muscel. Familia sa avea mai multe hectare de pământ şi de pădure, iar tatăl său a fost general în armata regelui Mihai I. Din păcate, originile sale i-au adus în perioada comunistă multe necazuri. Familiei sale i s-a confiscat întreaga avere, iar tatăl său a făcut închisoare. 

Sportiv de performanţă

Încă din copilărie, Mihail s-a simţit atras de sport, în tinereţe practicând baschet şi rugby. La echipa Locomotiva PTT, din Bucureşti, a jucat baschet de performanţă, iar în anul 1952, a devenit campion naţional.
Între anii 1953 şi 1968, s-a mutat la Petroşani, unde a început să practice rugby la echipa Ştiinţa Petroşani, cu care a ajuns în Divizia A. Pasiunea pentru sport Mihail o are şi în prezent, dar sub o altă formă. „Nu mai joc baschet şi rugby, pentru că vârsta nu-mi mai permite. Acum sportul meu preferat este altul: sunt şoferul şi mecanicul celor două maşini de epocă pe care le am de mai bine de douăzeci de ani“, a spus el.

Are două Forduri de colecţie
Mihail a avut încă de când era mic o atracţie deosebită pentru maşinile de epocă. „Mi-au plăcut întotdeauna însă nu îmi puteam permite un astfel de autoturism“, a spus bărbatul. Abia în ultimii doi ani a reuşit să-şi achiziţioneze două maşini de colecţie: un Ford A din 1928 şi un Ford din 1916 cu caroserie din lemn.
Maşinile acestea au şi ele o poveste deosebită. Proprietarul lor era un domn care avea o orchestră şi cânta pe vapoarele de croazieră. „Amândouă au costat cam cât o jumătate de Dacie nouă. Când le-am luat erau adevărate epave şi am investit în ele mulţi bani”, îşi aminteşte Mihail Dumitrescu. 

Ca orice pasionat, Mihai spune că autovehiculele sale sunt nepreţuite şi nu le-ar vinde pentru nimic în lume, deşi valorează acum mai multe zeci de mii de euro. „Vreau să rămână în familie, băiatului şi mai târziu nepoţelului meu“, a spus Mihail Dumitrescu. El a adăugat că i s-au oferit în urmă cu câţiva ani nu mai puţin de 30.000 de euro pentru o maşină, însă cei care i-au propus târgul au recunoscut că maşina costă mult mai mult. 

Maşinile sale de epocă, decor pentru filme
Mihail Dumitrescu face parte de mai mulţi ani din Clubul Vehiculelor de Epocă. Împreună cu colegii săi, alţi proprietari de „bătrâne doamne “ pe roţi, Mihail participă la defilări şi la expoziţii. De-a lungul timpului a colindat toate oraşele ţării la paradele cu maşini de epocă.

Dar nu doar la aceste evenimente şi-a expus „bunicuţele“. Fordul său din 1928 a fost decor pentru câteva filme. „Pentru o zi de filmare mi se dau circa 200 de euro. Maşina mea a apărut într-unul din filmele lui Sergiu Nicolaescu şi într-un film produs în România, dar al cărui protagonist era fiul lui Alain Delon“, a explicat Dumitrescu. 

ce îi place
„Punctualitatea, corectitudinea şi seriozitatea. De asemenea, sunt pasionat de motociclete. În tinereţe obişnuiam să folosesc acest mijloc de transport. Iubesc oamenii cu simţul umorului, filmele western şi arheologia“, spune proprietarul a două maşini de epocă.

ce nu îi place
„Unul dintre lucrurile care îmi displac este să fac politică. Nu îmi plac politicienii şi nu merg niciodată la vot. Dacă intri în politică, eşti lipsit de caracter. Sunt un regalist convins. Un alt lucru care îmi displace este că în România nu există respect pentru clădirile de patrimoniu“, spune Mihail.

Întrebări şi răspunsuri

Ce vă leagă de Clubul Vehiculelor de Epocă?
Este o parte din mine. Este locul unde mi-am făcut foarte mulţi prieteni, cu care am călătorit prin întreaga ţară, la defilări. Peste tot unde am fost cu maşinile noastre oamenii ne-au primit cu mult drag şi admiraţie.

Ce regrete aveţi?
Singurul meu regret este că în perioada comunismului nu am putut călători în străinătate, pentru că mi s-a confiscat paşaportul. De asemenea, din cauza regimului comunist am suferit foarte mult, întrucât mai multe rude de-ale mele au făcut închisoare.

 Profil

Născut: 8 noiembrie 1933, Câmpulung Muscel, judeţul Argeş
Studii: Institutul de Ştiinţe Economice şi planificare (actual ASE), absolvit în 1965; Institutul de Minerit din Petroşani, absolvit în 1965
Familie: A fost căsătorit de trei ori şi are un copil

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite