Cel mai performant microscop al Poliţiei Române nu poate fi folosit din cauza tramvaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul de fizică-chimie al Institutului de Criminalistică din București este dotat cu cele mai performante aparate de analiză, dar unele nu sunt folosite la capacitate maximă. Microscopul criminaliştilor nu poate fi folosit la parametri maximi din cauză că este situat la ultimul etaj al sediului IGPR, unde vibraţiile provocate de tramvaie sunt resimţite de aparat ca adevărate cutremure.

Microscopul electronic de la Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR-ului nu poate fi folosit la rezoluţie maximă din cauza vibraţiilor produse de tramvaiele care trec pe Bulevardul Ştefan cel Mare. „Pentru noi sunt insesizabile, dar pentru dispozitivul acesta atât de sensibil sunt adevărate cutremure. Din această cauză nu îl folosim la capacitatea maximă”, au explicat specialiştii care lucrează în laboratorul de criminalistică. Ei spun că, oricum, nu este nevoie să fie folosit la rezoluţie maximă decât în cazuri extreme, de aceea nu este o problemă foarte gravă. „Microscopul electronic măreşte imaginile de până la 80.000 de ori. Astfel, cu ajutorul lui, un obiect cât un nasture este mărit până la dimensiunile unui stadion de fotbal. Foarte rar este nevoie de o asemenea rezoluţie”, au mai spus specialiştii.

Dotat ca în Occident
Pe lângă acest aparat, laboratorul de fizică-chimie al Institutului Criminalistic mai este dotat şi cu alte echipamente performante. Printre aceste se numără şi cel de analiză prin spectometrie în inflaroşu, prezent în laboratoarele de criminalistică serioase din Europa, dar şi alte aparate la fel de importante. „Dotarea cu echipamente de top a început din 2003 şi este în desfăşurare. În prezent ne putem mândri cu un laborator dotat la fel de bine ca cele din Occident”, a spus şefa laboratorului, comisarul-şef Georgeta Stoian. Ea spune că datele furnizate de laboratorul pe care îl conduce au un aport foarte mare în ceea ce priveşte evoluţia anchetelor.

Cazurile dificile, rezolvate în laborator
Dintre multele cazuri rezolvate de-a lungul anilor de echipa ei de experţi  criminalişti, Georgeta Stoian îşi aduce aminte de unul mai special. Este vorba despre un caz de jaf în care au fost implicaţi mai mulţi indivizi. Ei au furat o autoutilitară pentru a comite jaful. Au fost surprinşi de poliţişti şi a urmat un schimb de focuri, dar nu a fost prins niciunul. La scurt timp, unul dintre infractori s-a prezentat la spital cu o rană provocată de un glonţ.

image

„El a declarat că a fost împuşcat întâmplător în timp ce mergea pe câmp. Am analizat microurmele de pe glonţ şi am descoperit urme de vopsea albă. Le-am comparat cu vopseaua autoutilitarei, care a fost găsită între timp, şi au coincis. Glonţul a ricoşat din autoutilitară înainte să intre în corpul respectivului şi de aceea avea urme de vopsea. Aşa am demonstrat participarea sa la jaf şi cazul a fost rezolvat”, povesteşte experta criminalistă.                       

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite