Metroul, capcana perfectă în care să te rătăceşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Panourile informative cu traseele trenurilor fie nu sunt actualizate, fie nu există, fie diferă de la o staţie la alta . Lipsa hărţilor din mai multe staţii de metrou îi determină pe studenţi sau pe cei nou-veniţi în Capitală să se ghideze cu ajutorul călătorilor pentru a şti de unde să ia trenul spre destinaţie.

Persoanele care vin pentru prima dată în Bucureşti şi sunt nevoite să meargă cu metroul pot avea parte de o adevărată aventură.

Este şi cazul unei studente din Constanţa, Tatiana Ştefan, în vârstă de 22 de ani, care a venit pentru câteva zile în Capitală. Traseul pe care trebuia să-l parcurgă era cel dintre staţiile de metrou Obor şi Păcii.

Încă de la începutul călătoriei, fata a pornit într-o direcţie greşită deoarece nu a găsit nicio hartă afişată, după care să se ghideze.

Din această cauză, Tatiana a fost nevoită să ceară informaţii unui alt călător. Pentru a ne convinge că indicatoarele nu sunt întotdeauna de folos, am însoţit-o pe tânăra studentă de-a lungul întregului traseu pe care îl avea de parcurs.

Aventura de la Obor la Păcii

Din cauză că primele informaţii pe care le-a primit au fost eronate, a luat trenul în direcţie opusă şi a ajuns la Dristor. Aici a fost nevoită să schimbe trenul cu unul care circulă în direcţia Eroilor.

Pentru a nu se mai rătăci încă o dată, Tatiana s-a uitat pe harta aflată în garnitura de metrou. Când a coborât la Eroilor, a descoperit o altă hartă, total diferită de cea văzută în tren.

image

Indicatoarele vechi se mai găsesc încă în multe staţii de metrou



„Nu mă descurc cu aceste hărţi. În interiorul metroului este afişat un alt tip de hărţi. Asta ar însemna că noi trebuie să le ţinem minte”, a spus Tatiana.

În staţia Eroilor, studenta a întâmpinat alte „obstacole”, deoarece pe niciun peron nu era afişată vreo hartă. Aici a trebuit să întrebe o altă persoană de la care peron, din cele trei, pleacă metroul spre Păcii.

Odată urcată în tren, a dat peste un alt model de hartă, mai vechi, datând probabil de la începuturile metroului bucureştean. Şi asta deoarece toate garniturile care circulă de la Eroilor sunt modele vechi.

„Pentru mine a fost o adevărată aventură. Nu înţeleg cum se descurcă toţi aceşti oameni, care circulă zi de zi cu metroul”, a spus Tatiana, după ce a ajuns la destinaţie. 

Semnalizarea staţiilor diferă de la o magistrală la alta astfel încât, odată intrat într-o staţie de metrou, primul lucru pe care un turist trebuie să-l facă este să încerce să descifreze informaţiile de pe indicatorul pe care îl are în faţă.

Pierdut sub pământ

image

Hărţile din vagoane sunt diferite faţă de cele de pe peron



În staţiile noi, cum ar fi 1 Decembrie 1918, Policolor, Linia de Centură şi Basarab, lucrurile sunt mai simple, deoarece există afişaje electronice care indică nu doar direcţia de mers, ci şi timpul rămas până la sosirea următorului tren.

În altele mai sunt încă afişate acele hărţi albastre sau portocalii care îi încurcă şi mai tare pe călători. „Dacă mă iau după harta de la Universitate mă zăpăcesc, pentru că nu este foarte clară”, a spus Ioana Stanciu, o studentă în Bucureşti.

De asemenea, pe magistralele 1 şi 2 de metrou, numele unor staţii ori nu sunt afişate, ori sunt puse în locuri în care cu greu pot fi observate.

„Până acum nu am avut nicio reclamaţie“

Hărţile existente acum în staţiile de metrou şi în trenuri au fost afişate în urmă cu nouă ani. „Afişele explicative au fost realizate după un proiect din 2000. Până acum nu am avut nicio reclamaţie de la călători că s-ar fi rătăcit”, a declarat directorul Metrorex, Gheorghe Udrişte.

Acesta promite finalizarea şi schimbarea noilor hărţi în această vară. „Nu este o lucrare de ani de zile şi ar trebui finalizată în această vară.

image

În staţiile noi există afişaje electronice  Fotografii: Petrică Tănase



În fiecare staţie vor exista afişaje electronice aşa cum există acum la staţia de metrou 1 Mai şi pe tronsonul Nicolae Grigorescu – Linia de Centură”, a adăugat Udrişte.

10 staţii îşi vor schimba numele

Acum o săptămână, Metrorex a lansat o dezbatere publică pentru schimbarea numelui a zece staţii care nu mai corespund cu realitatea locală. Printre acestea se numără staţiile IMGB, Armata Poporului, Semănătoarea sau Linia de Centură.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite